El català, protagonista de la segona edició de Malgrat Vila del Llibre, que comptarà amb Josep Piera

Última revisió 02-08-2023 08:18
01/08/2023

Malgrat tornarà a ser aquest final d'agost Vila del Llibre. Els dies 25, 26 i 27 d’agost, el poble serà per segon any consecutiu l’escenari d'aquest festival literari que atorga protagonisme al llibre i l’imaginari que l’envolta. "El català, d'aquí i d'allà, molt a dir i molt per llegir" és el lema d'aquesta edició, que torna a tenir la malgratenca Assumpta Mercader, narradora, actriu i titellaire, com a comissària de Malgrat Vila del Llibre. Entre els noms propis de Malgrat Vila del Llibre destaquen Josep Piera, premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Joan-Lluís Lluís i el malgratenc Jaume Aubanell, entre d'altres. 

El programa d'activitats s'encetarà el divendres 25 d'agost amb la inauguració a les Peixateries Velles. Entre els actes més destacats hi ha el recital Del País Valencià a Malgrat de Mar amb Josep Piera, que recitarà versos de la seva obra completa, i Josep Lluís Roig que llegirà poemes dels seus llibres La llum del curtcircuit i La fam tendra.

L'endemà dissabte Joan-Lluís Lluís parlarà de Foc, llengua i ficció: Una aventura dels orígens i el malgratenc Josep Carrasco ensenyarà com es fan els llibres. 

Enguany tornaran a tenir molt de protagonisme l'Espai d'autors locals a la plaça de l'Església i Cadires a la fresca al carrer de Mar, que en aquesta edició comptarà amb la participació de l'andorrà Iñaki Rubio, la lleidatana Àngels Marzo, el pallarès Pep Coll i el tortosí Jesús Maria Tibau. 

L'escriptor i gastrònom malgratenc Jaume Aubanell, guanyador el Premi Recull, també serà protagonista amb un diàleg que oferirà el diumenge 27. 

La programació té també en compte la mainada amb activitats familiars durant els tres dies. 

Assumpta Mercader oferirà per primera vegada a Malgrat l'espectacle musical Llegendes de Sant Julià, que des de fa molts anys la malgratenca fa a Sant Julià de Lòria (Andorra) cada any. 

La regidora de Cultura, i quarta tinenta d'alcaldessa, Lurdes Borrell, ha manifestat que Malgrat Vila del Llibre "té empremta pròpia". "Hem aconseguit que Malgrat Vila del Llibre tingui una empremta pròpia, original, com la té també la festa major de Sant Roc, i en aquest sentit, cal destacar la col·laboració de les entitats", ha afegit la regidora. Lurdes Borrell ha destacat dues activitats de la programació que tenen caire solidari com són la Llibreria de Vell de la Mancomunitat Terapèutica del Maresme, i la iniciativa "Aliments x Llibres", que intercanviarà llibres per aliments per al Banc d'Aliments de Malgrat amb la col·laboració de Càritas. 

Assumpta Mercader ha explicat que en aquesta edició s'ha intentat millorar coses i potenciar les que funcionen molt bé. La comissària ha detallat els actes que conformen el programa d'enguany. "El més important és que el poble se senti la Vila del Llibre seva. S'ho senti seu", ha subratllat. 

El director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, ha destacat la importància de “poder sentir, en un sol cap de setmana, accents tan diversos d’una mateixa llengua, cosa que indica la magnitud de la nostra cultura”.

Respecte el tema triat enguany, els tres han coincidit a dir que va ser anterior a tota la polèmica per les prohibicions d’espectacles i de revistes en català fruit dels acords entre PP i Vox al País Valencià i a les Illes Balears. Tot i així, Bono ha destacat que “el que havia de ser una manifestació eminentment cultural, s’ha convertit en un acte reivindicatiu, també”.

En aquesta segona edició, el festival se centrarà en el català com a vehicle cultural comú entre territoris situats en diferents estats. Escriptors i creadors de la majoria dels dialectes propis de la llengua catalana seran a Malgrat de Mar, Vila del Llibre. Com ho serà el mercat d’editorials independents, que aquest any se situarà a la plaça de l’Església, al voltant del qual hi haurà activitats, exposicions i espectacles per a tots els públics.

 

Sobre la Vila del Llibre

La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya (www.viladelllibre.cat) és un moviment de turisme cultural que té com a objectiu difondre la cultura a través de la literatura i els oficis del llibre. Impulsat per VilaDelLlibre.CAT, la Xarxa neix per convertir-se en motor social i econòmic, i al mateix temps, generar un impacte positiu en el territori i en la vida dels ciutadans.

És una iniciativa que té el llibre com a motor per transformar i redescobrir un territori, enriquint el seu poble a través d’una proposta cultural creativa i de qualitat. La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya vol ser referent en un model d’economia circular que fomenta la sostenibilitat i que promou l’accessibilitat cultural més enllà de les grans ciutats.

 

 

Consulta a sota el programa d'activiats de la 2a Malgrat Vila del Llibre.

 

Notícies relacionades: 

Malgrat tornarà a ser Vila del Llibre els dies 25, 26 i 27 d'agost

La Vila del Llibre de Malgrat estarà dedicada al viatge i comptarà amb Vicenç Villatoro i Care Santos

L'Ajuntament obre el projecte de Vila del Llibre de l'agost perquè la ciutadania i el teixit associatiu hi participin

Malgrat serà Vila del Llibre el 27 i 28 d'agost

Presentació Vila del Llibre
D'esquerra a dreta, Enric Bono, Lurdes Borrell i Assumpta Mercader aquest migdia durant la presentació de l'edició d'enguany. Foto: AjMalgrat.