L'Ajuntament obre el projecte de Vila del Llibre de l'agost perquè la ciutadania i el teixit associatiu hi participin

Última revisió 01-03-2022 16:20
01/03/2022

L'Ajuntament va presentar ahir a la tarda el projecte 'Vila del Llibre' que Malgrat de Mar portarà a terme els dies 27 i 28 d'agost. Aquesta proposta de turisme cultural de qualitat comença a prendre forma i l'Ajuntament vol incorporar les aportacions que faci la ciutadania i el teixit associatiu del poble. La comissària del projecte és Assumpta Mercader, qui recollirà les propostes i suggeriments i les vehicularà amb l'Ajuntament i la xarxa organitzadora de 'Viles del Llibre', de la qual Malgrat en forma part. L'acte, que es va fer a la Sala Joaquim Garriga de l'Arxiu Municipal, va aplegar entitats, ciutadania i regidors. 

La regidora de Cultura i Educació, Lurdes Borrell, va obrir l'acte destacant la importància d'aquest projecte, així com la qualitat de la proposta. "Un projecte que ha de situar Malgrat al mapa literari i cultural del país i impulsar el gust per la lectura", va dir. Lurdes Borrell va remarcar també la voluntat del govern municipal perquè la iniciativa de convertir-se en 'Vila del Llibre' Malgrat se la faci seva i sigui una proposta compartida. 

El director de la Xarxa de Viles del Llibre, Enric Bono, va detallar el projecte que a Catalunya ja té 15 anys i que s'emmiralla en la proposta originària del booktown d'Hay on Wye, a Gal·les. "Volem que Malgrat de Mar es transformi per uns dies en una cosa molt especial, amb transformació a mida de la seva personalitat pròpia i amb segell propi, i que a través dels llibres, sigui conegut i redescobert pels visitants", va apuntar durant la presentació. Enric Bono va explicar i mostrar en vídeos les experiències d'altres destinacions que són 'Vila del llibre' com Sitges, L'Escala o Cervera, entre d'altres. Va exposar que a través del protagonisme dels llibres es poden organitzar taules rodones a indrets poc convencionals com una perruqueria i reobrir locals comercials vells i tancats i reconvertir-les en 'falses llibreries' per generar l'interès dels visitants. 

L'actriu Assumpta Mercader és la comissària de la 'Vila del Llibre' de Malgrat. Va mostrar-se molt contenta amb la proposta i va engrescar a la ciutadania i a les entitats a participar-hi i fer-s'ho seu. "Sóc el vincle entre el poble i els organitzadors. Em fa molta il·lusió que tinguem un cap de setmana de cultural amb majúscules de qualitat, que tothom s'hi pugui involucrar i que Malgrat s'ho senti seu i que a més, sigui tan interessant que els pobles veïns i de proximitat vulguin venir a viure-ho", va dir durant la presentació. Assumpta Mercader ja va apuntar algunes de les idees amb les quals es treballa per donar forma al projecte com que sigui una activitat nocturna i que ofereixi una oferta cultural provocadora, transgressora, que es converteixi en marca pròpia. 

Enric Bono va avançar que la idea és que l'activitat d'aquell cap de setmana es concentri en l'eix de Peixateries Velles, plaça de l'Església, Plaça Pau Casals, carrer del Mar -amb especial protagonisme- i plaça de Josep Anselm Clavé i Parc del Castell. El director de la xarxa també va remarcar que la proposta és viva i oberta i que es poden incorporar més escenaris. 

L'Ajuntament, la xarxa Viles del Llibres i la comissària van fer una crida a la ciutadania i al teixit associatiu a participar-hi i fer arribar les propostes, que es poden enviar a cultura@ajmalgrat.cat i a hola@assumptamercader.cat