El documental sobre Fèlix Cardona s'emetrà també a "Sense ficció"

Última revisió 13-03-2023 11:48
13/03/2023

El documental "Rere la pista del capità Cardona", que s'estrenarà aquest dijous pel Canal 33, també es podrà veure a l'espai "Sense ficció" de TV3. Així ho va anunciar el cap de Documentals de TV3, David Bassa, dissabte a la nit just abans de la preestrena a Malgrat de Mar. Les dues sessions que es van fer per visionar "Rere la pista del capità Cardona" van omplir de gom a gom la Sala Joaquim Garriga de l'Arxiu Municipal. Ahir diumenge al migdia, també es va omplir la sala amb la conferència, que van oferir els matemàtics malgratencs Anton Aubanell i Aniol Garcia sota el títol "Una visió del perfil científic de Cardona des de la perspectiva matemàtica".

Fèlix Cardona ha estat el protagonista d'aquest cap de setmana. Dins els actes de les jornades "Descobrint Cardona", dissabte es va preestrenar a Malgrat de Mar amb una doble sessió el documental “Rere la pista del Capità Cardona”, que s’estrenarà aquest dijous a l’espai “El documental” del Canal 33. 

La preestrena va ser presentada pel periodista malgratenc de Catalunya Ràdio, Sergi Vives, i va comptar amb l'assistència del Cap de departament de Documentals de TV3, David Bassa; el cap del Servei d'Arxiu Municipal de Malgrat de Mar, Josep Maria Crosas; l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Sònia Viñolas; la regidora de Cultura, Lurdes Borrell; i Melissa Silva Franco i Laia Manresa, directora i guionista del documental respectivament. 

El documental viatja al mateix escenari de les desconegudes aventures que va protagonitzar Cardona durant els quaranta anys que va viure a l'Orinoco. Va ser rodat a Catalunya i Veneçuela el 2019.

Televisió de Catalunya ha anunciat que l'interès que els ha despertat aquest treball ha fet que s'hagi decidit que el documental també s'emetrà a l'espai "Sense ficció". 

 

Cardona i les matemàtiques

Ahir diumenge, van continuar les jornades "Descobrint Cardona" amb la conferència Una visió del perfil científic de Cardona des de la perspectiva matemàtica a càrrec dels matemàtics Anton Aubanell i Aniol Garcia.

Després d'analitzar alguns dels 46 quaderns de viatge i llibretes de butxaca, i dels 41 rotlles que contenen mapes, plànols i croquis, que formen part del Fons Fèlix Cardona de l'Arxiu, els dos matemàtics van fer explicació detallada, amena i entusiasta, sobre com Fèlix Cardona feia nombrosos càlculs astronòmics i trigonomètrics per ubicar i cartografiar els territoris que explorava. 

”Comparant els càlculs que va fer Cardona fa 70 anys amb els que sabem ara, la va encertar! Fa 70 anys!. “Què bo era Fèlix Cardona!”, va explicar entusiasmat Anton Aubanell. “Fèlix Cardona s’obria camí fent servir les matemàtiques”, ha afegit.

Per la seva part, Aniol Garcia va detallar que "ara aquests càlculs no els faríem pas a mà, ho faríem amb un programa d’ordinador". "Són càlculs complicats de fer" va detallar el jove matemàtic. 

També van parlar de moltes activitats a què es va dedicar Cardona com la cartografia o la recol·lecció de plantes i ocells per a museus americans, entre moltes altres tasques. 

 

Un perfil científic

Fèlix Cardona va ser Cap d'Exploracions de l'Oficina de Fronteres del Ministeri de Relacions Exteriors i va recórrer pam a pam la desconeguda divisòria d'aigües entre l'Orinoco i l'Amazones, on avui una muntanya duu el seu nom. 

Entre el 1946 i el 1949 va treballar per al Ministeri d'Agricultura com a comissionat del Departament de Recerques Forestals va recollir plantes i animals -sobretot ocells- alguns dels quals van resultar nous per a la ciència. Entre 1949 i 1982 va treballar per al Ministeri de l'Ambient i Recursos Naturals i va cartografiar el gran territori selvàtic del centre i el sud del país.

 

 

 

Notícies relacionades:

 

Malgrat preestrena demà el documental "Rere la pista del capità Cardona", coproduït amb TV3

'La motxilla de Fèlix Cardona" d'Assumpta Mercader obre diumenge les jornades dedicades a l'explorador

Jornades dedicades a Fèlix Cardona, coincidint amb l'estrena del documental coproduït amb TV3

L'Ajuntament col·labora en la realització d'un documental sobre l'explorador malgratenc Fèlix Cardona

 

 

 

 

 

 

Preestrena documental Fèlix Cardona
Imatge de la preestrena. A l'esquerra Melissa Silva Franco director del documental, Laia Manresa, guionista, i el periodista malgratenc Sergi Vives. Foto: AjMalgrat.