'La motxilla de Fèlix Cardona" d'Assumpta Mercader obre diumenge les jornades dedicades a l'explorador

Última revisió 03-03-2023 12:09
03/03/2023

La peça teatral que l'actriu malgratenca Assumpta Mercader té dedicada a l'explorador i que porta per títol La motxilla de Fèlix Cardona obrirà diumenge el programa de les jornades divulgatives sobre la figura de l'explorador malgratenc Fèlix Cardona i Puig. L'Ajuntament organitza aquestes jornades coincidint amb l'estrena del documental "Rere la pista del capità Cardona" el pròxim 16 de març pel Canal 33. Aquest documental és una producció de PeMÓN Films juntament amb TV3 i l'Ajuntament de Malgrat de Mar. Va ser rodat a Catalunya i Veneçuela el 2019 i segueix la pista de Cardona per mostrar com la seva petjada ha sobreviscut en els territoris on va explorar. 

Les jornades, que porten per títol "Descobrint Cardona", se celebraran del 5 al 19 de març i inclouran una preestrena del documental a Malgrat de Mar. 

La motxilla de Fèlix Cardona tindrà lloc a les 12 h a la Sala Joaquim Garriga de l'Arxiu Municipal. Aquest peça d'Assumpta Mercader dedicada a l'explorador malgratenc es va estrenar ara fa dos anys per la inauguració de la remodelació de la plaça Fèlix Cardona i en aquesta ocasió, permetrà descobrir nous objectes de Cardona com alguns dels quaderns i notes de camp de les seves exploracions.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és descobrir la figura de Cardona més enllà d'alguns tòpics, tot aportant coneixement sobre algunes de les moltes activitats a què es va dedicar com la cartografia, la recol·lecció de plantes i ocells per a museus americans o l'elaboració de diccionaris sobre llengües autòctones de Veneçuela.

El dissabte 11 de març serà el dia de preestrena del documental Rere la pista del capità Cardona a Malgrat de Mar. Es faran dues projeccions a la Sala d'Actes Joaquim Garriga de l'Arxiu a les 18 h, oberta a tothom, i a les 20 h, amb invitació. En aquest passi del vespre, hi assistirà la directora del documental Melissa Franco i la guionista Laia Manresa.

El dia 12 de març, els matemàtics malgratencs Anton Aubanell i Aniol Garcia oferiran una conferència-col·loqui amb el títol Una visió del perfil científic de Cardona des de la perspectiva matemàtica. Tots dos parlaran de la tasca que va portar a terme Fèlix Cardona per ubicar i cartografiar els territoris que explorava, tot fent servir idees i eines matemàtiques. 

El taller L'herbari de Fèlix Cardona. Redescobrim el nostre entorn que Mireia Córdoba oferirà el 18 de març a partir de les 10:30 h a la plaça de Fèlix Cardona permetrà descobrir el perfil de l'explorador com a recol·lector de plantes i ocells per a diversos museus americans com el Museu Nacional de Ciències Naturals de Nova York. 

Les jornades es clouran el dia 19 de març amb la conferència-col·loqui Les llengües autòctones a Veneçuela: sinopsi geogràfica, històrica, social i lingüística a càrrec de l'investigador del Centre National de recherche Scientifique de París i col·laborador del departament de lingüística de la Universitat de Barcelona, Francesc Queixalós.

La conferència comptarà amb la projecció d'un vídeo del professor de la Universitat d'Alberta (Canadà), Jorge Rosés, sobre la llengua sapé i la utilitat d'alguns dels diccionaris de les diferents llengües indígenes que va fer Fèlix Cardona per a ús propi. 

 

El documental s'estrenarà al Canal 33

Rere la pista del Capità Cardona es podrà veure pel Canal 33 el pròxim 16 de març. Està dirigit per la periodista Melissa Silva Franco i és un viatge des de Catalunya fins a Veneçuela per explicar la vida de Fèlix Cardona, relacionant-la amb els indígenes de la zona que han conservat el cognom Cardona.

El documental viatja al mateix escenari de les desconegudes aventures que va protagonitzar Cardona durant els quaranta anys que va viure a l'Orinoco. El documental també compta amb el testimoni d'un els fills de Cardona, Heinz.

Coincidint amb les jornades, el Servei d'Arxiu Municipal ha editat també un llibret amb apunts biogràfics de Fèlix Cardona, acompanyats de les il·lustracions que es poden veure a la plaça que porta el seu nom, i que va ser remodelada ara fa dos anys. 

 

 

Notícies relacionades:

Jornades dedicades a Fèlix Cardona, coincidint amb l'estrena del documental coproduït amb TV3

L'Ajuntament col·labora en la realització d'un documental sobre l'explorador malgratenc Fèlix Cardona

Imatge d'arxiu de l'estrena de la "Motxilla de Fèlix Cardona" el març de 2021. Foto: AjMalgrat.