Sostenibilitat cerca voluntaris per tenir cura del niu de tortuga careta

Última revisió 25-07-2023 08:15
24/07/2023

La Regidoria de Sostenibilitat fa una crida per participar en el programa de vigilància del niu de tortuga careta a la platja de La Conca. El voluntariat per fer el seguiment del niu es posarà en marxa el pròxim 4 d'agost i s'allargarà fins al dia 27. Els voluntaris poden triar dia i hora per participar-hi i és recomanable que assisteixin a una formació que s'impartirà el pròxim divendres 28 de juliol a les 19 h a l'Arxiu Municipal.  

 

A Malgrat de Mar es va localitzar el passat 26 de juny un niu de tortuga careta (Caretta caretta), una espècie en perill d’extinció, a la platja de Malgrat de Mar. El niu trobat tenia 130 ous, un dels quals estava trencat. 90 ous s'han mantingut al niu de la platja i la resta han estat traslladats al CRAM i al CRARC. En l'operatiu, ha col·laborat la Policia Local i l’Ajuntament de Malgrat de Mar.

La Brigada Jove de Malgrat de Mar accedeix cada dia al niu per prendre la temperatura del niu per comprovar que evoluciona correctament. Aquestes dades es passen al personal tècnic de Caretta a la vista, l'entitat que fa el seguiment.

Els voluntaris faran torns per poder tenir cura del niu durant tot el dia i fins a final d'agost, quan és previst que neixin les tortugues. Les persones interessades a formar part del seguiment poden inscriure mitjançant aquest formulari. 

 

Temporada de cria

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament, hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Com hem d’actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?

Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d’incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en aquest procés.

En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de Vulnerable.

 

Notícies relacionades:

Localitzat a la platja un niu de tortuga careta, una espècie protegida

Formació sobre la preservació de la tortuga careta amb la participació de pobles del Maresme i la Selva