tortuga careta (Caretta caretta), una espècie en perill d’extinció, a la platja de Malgrat de Mar. El niu trobat tenia 130 ous, un dels quals estava trencat. 90 ous s'han mantingut al niu de la platja i la resta han estat traslladats al CRAM i al CRARC. En l'operatiu, ha col·laborat la Policia Local i l’Ajuntament de Malgrat de Mar. Es demana prudència i respectar el tancat que s'ha fet per preservar el niu.

">

Localitzat a la platja un niu de tortuga careta, una espècie protegida

Última revisió 27-06-2023 08:22
27/06/2023

S'ha localitzat un niu de tortuga careta (Caretta caretta), una espècie en perill d’extinció, a la platja de Malgrat de Mar. El niu trobat tenia 130 ous, un dels quals estava trencat. 90 ous s'han mantingut al niu de la platja i la resta han estat traslladats al CRAM i al CRARC. En l'operatiu, ha col·laborat la Policia Local i l’Ajuntament de Malgrat de Mar. Es demana prudència i respectar el tancat que s'ha fet per preservar el niu.

El niu va ser descobert ahir dilluns per un ciutadà que va donar l’avís a través del 112.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Per garantir la viabilitat de la cria d’aquesta espècie, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina els operatius per protegir aquests nius, en els quals també prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, el CRAM, el Cos d’Agent Rurals, la Xarxa de Conservació de la Natura, la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Forestal Catalana i el Zoo de Barcelona.

Enguany s’han introduït millores en el protocol que es segueix quan es localitza un niu per tal de fer-lo més eficaç i millorar la presa de decisions (per exemple, si cal traslladar el niu o guardar alguns ous per incubar-los en captivitat). També s’han introduït millores en altres aspectes que tenen a veure amb la presa de mostres científiques i veterinàries o el marcatge d’exemplars, entre d’altres.

L’any passat no es va localitzar cap niu a la costa catalana, mentre que el 2021 se’n van trobar cinc.

 

Com hem d’actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?

Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d’incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en aquest procés.

En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de Vulnerable.

Cal preservar el niu
Imatge del tancat que s'ha fet per protegir el niu. Foto: AjMalgrat.