L'avinguda Països Catalans, oberta al trànsit de vehicles

Última revisió 17-03-2023 12:29
17/03/2023

L'avinguda dels Països Catalans torna a ser oberta al trànsit de vehicles des d'avui divendres. Aquest carrer ha estat tallat des del passat mes d'octubre quan es van iniciar les obres de la primera fase del projecte de renaturalització. Els treballs encara no estan enllestits.

El projecte de millora ha consistit en convertir aquesta avinguda en un connector verd entre la carretera N-II i el Passeig Marítim amb l'objectiu d'incrementar els espais de verd urbà i renovar tot l'arbrat que estava en mal estat fisiològic i ha envellit prematurament.

Les obres d'aquesta primera fase s'han portat a terme al tram comprès entre la rotonda de Can Palomeres i la cruïlla amb el carrer de Joan Maragall. Les obres tenen un cost de 269.567,15 euros i les porta a terme l'empresa ASETIC SL.

Aquest projecte va néixer de la necessitat de substituir l’espècie de l’arbrat que hi havia, el qual estava en molt mal estat fisiològic i ha envellit prematurament per una mala adaptació. Ara s'ha plantat arbrat nou de diverses espècies combinades a plantar en grans franges permeables arran dels vials i també en nous espais que ocupen espais actualment ocupats per vehicles estacionats.

A més, el projecte compta amb descompactar completament tota la mitjana central de l’avinguda per a crear-hi un jardí lineal de plantes herbàcies, entapissants i arbustives per configurar un espai de jardí sec.

La millora també ha suposat la instal·lació d'un nou sistema de reg de degoteig a les zones plantades i amb inundadors als nous arbres. A més, s'han fet previsions de passos de serveis per a futur enllumenat públic i substituir els cablejats malmesos de la xarxa actual. També s'ha creat un tram de carril bici a la vorera i un tram a la calçada, i s'han fet petites modificacions de vorades i passos per millorar l’accessibilitat de l'espai. 

La segona completarà el projecte des de Costa Brava fins a la carretera N-II, en el barri de Can Palomeres. Aquest tram suposarà també la millora paisatgística d'un dels principals accessos al municipi. Es calcula que el segon tram de les obres costarà uns 42.286,67 euros.

 

De 1.284 m2 d'espai verd a prop de 7.000 m2

Aquesta acció per augmentar la superfície permeable que permeti incrementar els metres quadrats de verd, i alhora millorar la biodiversitat, parteix d’un avantprojecte redactat per la Diputació de Barcelona. Aquest estudi previ planteja els problemes actuals de l’arbrat de l’avinguda dels Països Catalans i aposta per augmentar la cobertura verda per així millorar els paràmetres ambientals que permetria passar dels 1.284 m2 actuals a 6.920 m2 de verd.

El projecte neix arran de la necessitat de renovar l’arbrat actual de Països Catalans -bàsicament nogueres del Caucas (Pterocarya fraxinifolia)- el qual es troba, segons l’avantprojecte de Diputació, en molt mal estat per múltiples raons: sòls compactats, calor extrema, coll enterrat, el poc espai de sòl, manca de nutrients, sequeres, impactes amb vehicles, vandalisme, contaminació de l’aire o de terra i el nivell d’humitat, entre d’altres.

 

 

 

 

Notícies relacionades:

En marxa les obres per convertir l'avinguda Països Catalans en un corredor verd

Avinguda Països Catalans
Imatge de l'avinguda Països Catalans aquest matí. Foto: AjMalgrat.