En marxa les obres per convertir l'avinguda Països Catalans en un corredor verd

Última revisió 13-10-2022 14:14
10/10/2022

Les obres de la primera fase del projecte de renaturalització de l'avinguda dels Països Catalans ja estan en marxa. Els treballs van començar la setmana passada. El projecte de millora consisteix en convertir aquesta avinguda en un connector verd entre la carretera N-II i el Passeig Marítim amb l'objectiu d'incrementar els espais de verd urbà i renovar tot l'arbrat que està en mal estat fisiològic i ha envellit prematurament. Entre els primers treballs que es porten a terme hi ha la tal·la de l'arbrat de l'avinguda per plantar noves espècies.

Les obres afecten inicialment al tram comprès entre la rotonda de Can Palomeres i la cruïlla amb el carrer de Joan Maragall, el qual resta tancat al trànsit de vehicles en els dos sentits de circulació. Les obres tenen un cost de 269.567,15 euros i les porta a terme l'empresa ASETIC SL.

Aquest projecte neix de la necessitat de substituir l’espècie de l’arbrat actual, el qual està en molt mal estat fisiològic i ha envellit prematurament per una mala adaptació. L'actuació preveu plantacions d’arbrat nou de diverses espècies combinades a plantar en grans franges permeables arran dels vials i també en nous espais que ocupen espais actualment ocupats per vehicles estacionats. A més, el projecte compta amb descompactar completament tota la mitjana central de l’avinguda per a crear-hi un jardí lineal de plantes herbàcies, entapissants i arbustives per configurar un espai de jardí sec.

La millora també suposarà la instal·lació d'un nou sistema de reg de degoteig a les zones plantades i amb inundadors als nous arbres. A més, de fer previsions de passos de serveis per a futur enllumenat públic i substituir els cablejats malmesos de la xarxa actual. També es crearà un tram de carril bici a la vorera i un tram a la calçada i s'hi faran petites modificacions de vorades i passos per millorar l’accessibilitat de l'espai. 

Les obres de la primera fase inclouen des del Passeig Marítim fins a l'avinguda de la Costa Brava i la segona completarà el projecte des de Costa Brava fins a la carretera N-II, en el barri de Can Palomeres. Aquest tram suposarà també la millora paisatgística d'un dels principals accessos al municipi. Es calcula que el segon tram de les obres costarà uns 42.286,67 euros.

 

De 1.284 m2 d'espai verd a prop de 7.000 m2

Aquesta acció per augmentar la superfície permeable que permeti incrementar els metres quadrats de verd, i alhora millorar la biodiversitat, parteix d’un avantprojecte redactat per la Diputació de Barcelona. Aquest estudi previ planteja els problemes actuals de l’arbrat de l’avinguda dels Països Catalans i aposta per augmentar la cobertura verda per així millorar els paràmetres ambientals que permetria passar dels 1.284 m2 actuals a 6.920 m2 de verd.

El projecte neix arran de la necessitat de renovar l’arbrat actual de Països Catalans -bàsicament nogueres del Caucas (Pterocarya fraxinifolia)- el qual es troba, segons l’avantprojecte de Diputació, en molt mal estat per múltiples raons: sòls compactats, calor extrema, coll enterrat, el poc espai de sòl, manca de nutrients, sequeres, impactes amb vehicles, vandalisme, contaminació de l’aire o de terra i el nivell d’humitat, entre d’altres.

Aquest serà un primer corredor verd, que hauria de tenir una continuïtat per l’avinguda de la Costa Brava i per altres eixos, que ara s'estudien.

Avinguda de Països Catalans
Imatge de les obres aquest matí. Foto: AjMalgrat.