Adjudicades les obres per crear un corredor verd a l'avinguda Països Catalans que començaran a la tardor

Última revisió 06-05-2022 11:06
06/05/2022

La Junta de Govern Local va adjudicar dijous de la setmana passada les obres de la primera fase del projecte de renaturalització de l'avinguda dels Països Catalans. L'actuació consistirà en convertir aquesta avinguda en un connector verd entre la carretera N-II i el Passeig Marítim amb l'objectiu d'incrementar els espais de verd urbà i renovar tot l'arbrat que està en mal estat fisiològic i ha envellit prematurament. Les obres de la primera fase -des del Passeig Marítim fins a l'avinguda Costa Brava- tenen un cost de 269.567,15 euros. La previsió és començar les obres a la tardor. 

 

El projecte de creació del que serà el primer connector verd de Malgrat de Mar neix de la necessitat de renovació per substitució de l’espècie de l’arbrat actual, en molt mal estat fisiològic, envellit prematurament per una mala adaptació. L'actuació preveu plantacions d’arbrat nou de diverses espècies combinades a plantar en grans franges permeables arran dels vials i també en nous espais que ocupen espais actualment ocupats per vehicles estacionats. A mçes, el projecte compta amb descompactar completament tota la mitjana central de l’avinguda per a crear-hi un jardí lineal de plantes herbàcies, entapissants i arbustives per configurar un espai de jardí sec.

La millora també suposarà la instal·lació d'un nou sistema de reg de degoteig a les zones plantades i amb inundadors als nous arbres. A més, de fer previsions de passos de serveis per a futur enllumenat públic i substituir els cablejats malmesos de la xarxa actual. També es crearà un tram de carril bici a la vorera i un tram a la calçada i s'hi faran petites modificacions de vorades i passos per millorar l’accessibilitat de l'espai. 

Les obres de la primera fase, que inclouen des del Passeig Marítim fins a l'avinguda de la Costa Brava, s'iniciaran després de finalitzar la temporada turística d'estiu d'enguany. La segona fase completarà el projecte des de l'avinguda de la Costa Brava fins a la carretera N-II, en el barri de Can Palomeres. Aquest tram suposarà també la millora paisagística d'un dels principals accessos al municipi. Es calcula que el segon tram de les obres costarà uns 42.286,67 euros.

 

De 1.284 m2 d'espai verd a prop de 7.000 m2

Aquesta acció per augmentar la superfície permeable que permeti incrementar els metres quadrats de verd, i alhora la millorar la biodiversitat, parteix d’un avantprojecte redactat per la Diputació de Barcelona. Aquest estudi previ planteja els problemes actuals de l’arbrat de l’avinguda dels Països Catalans i aposta per augmentar la cobertura verda per així millorar els paràmetres ambientals que permetria passar dels 1.284 m2 actuals a 6.920 m2 de verd.

El projecte neix arrel de la necessitat de renovar l’arbrat actual de Països Catalans -bàsicament nogueres del Caucas (Pterocarya fraxinifolia)- el qual es troba, segons l’avantprojecte de Diputació, en molt mal estat per múltiples raons: sòls compactats, calor extrema, coll enterrat, el poc espai de sòl, manca de nutrients, sequeres, impactes amb vehicles, vandalisme, contaminació de l’aire o de terra i el nivell d’humitat, entre d’altres.

Aquest serà un primer corredor verd, que hauria de tenir una continuïtat per l’avinguda de la Costa Brava i per altres eixos, que ara s'estudien.

 

Notícies relacionades:

L'Ajuntament crearà un primer corredor verd a l'avinguda dels Països Catalans

Corredor verd
Imatge virtual de la proposta de creació de corredor verd a l'avinguda dels Països Catalans. Foto: AjMalgrat.