L'Ajuntament crearà un primer corredor verd a l'avinguda dels Països Catalans

Última revisió 29-06-2021 07:32
10/05/2021

L’Ajuntament convertirà l’avinguda dels Països Catalans en un connector verd entre la carretera N-II i el Passeig Marítim. L’objectiu és incrementar l’espai verd urbà i també renovar tot l’arbrat de l’avinguda, el qual està en mal estat fisiològic i envellit prematurament. La Junta de Govern Local de dijous va adjudicar els treballs de redacció del projecte executiu per a la renaturalització i augment del verd urbà a l’avinguda dels Països Catalans. La previsió és que els treballs per crear nou corredor verd estiguin en marxa a final d’any.

Aquesta acció per augmentar la superfície permeable que alhora permeti incrementar els metres quadrats de verd, i alhora la millorar la biodiversitat, parteix d’un avantprojecte redactat per la Diputació de Barcelona. Aquest estudi previ planteja els problemes actuals de l’arbrat de l’avinguda dels Països Catalans i aposta per augmentar la cobertura verda per així millorar els paràmetres ambientals que permetria passar dels 1.284 m2 actuals a 6.920 m2 de verd.

El projecte neix arrel de la necessitat de renovar l’arbrat actual de Països Catalans -bàsicament nogueres del Caucas (Pterocarya fraxinifolia)- el qual es troba, segons l’avantprojecte de Diputació, en molt mal estat per múltiples raons: sòls compactats, calor extrema, coll enterrat, el poc espai de sòl, manca de nutrients, sequeres, impactes amb vehicles, vandalisme, contaminació de l’aire o de terra i el nivell d’humitat, entre d’altres.

El responsable del servei municipal d’Espais Verds, Carles Garcia, ha explicat que "en el projecte que ara es redactarà inclourà la renovació de tots els arbres de les voreres de l’avinguda de Països Catalans aconseguint així, tots els beneficis que poden aportar". "Per aconseguir un corredor verd cal millorar l’arbrat i augmentar la superfície permeable on incrementar els metres quadrats de zones plantades i així, garantir una bona connectivitat i biodiversitat de l’espai", ha detallat Carles Garcia. Aquest serà un primer corredor verd, que hauria de tenir una continuïtat per l’avinguda de la Costa Brava i per altres eixos, que ara s'estudien.

 

La mitjana central de l'avinguda, espai de plantació 

La proposta de l’avinguda dels Països Catalans preveu que la mitjana central, actualment pavimentada, es converteixi en un espai de plantació amb espècies autòctones adaptades a les condicions climàtiques sense cap tipus de reg. Pel que fa a l’arbrat, durant redacció del projecte es decidiran les espècies que es plantaran.

La Junta de Govern va adjudicar els treballs de redacció del projecte executiu a l’enginyeria agrícola i paisatgista Casa dels Ocells SL per un import de 12.717,10 euros. Es preveu que el termini de redacció del projecte sigui de dos mesos.