Inici d'activitat d'establiments turístics

Per legalitzar els hotels i hostals, apartaments, càmpings i turisme rural, els professionals i empreses titulars han de demanar l’habilitació de l’activitat. Aquesta habilitació és municipal i es presenta a través de Canal Empresa amb el tràmit corresponent, no us heu de dirigir ni presencialment ni telemàticament a l’ajuntament per a presentar aquest tràmit.

A les fitxes de tràmit trobareu la informació dels requisits i documents que s’han d’enviar segons el cas i el tipus d’allotjament. Aquesta habilitació només es tramita electrònicament i el titular haurà de disposar de certificat digital de persona física o jurídica, segons el cas. En el cas de persona física també s’accepta la identificació digital amb IDcat Mòbil.

Un cop l’ajuntament hagi fet les comprovacions corresponents, enviarà directament les dades de l’habilitació a la Generalitat, que inscriurà l’establiment al Registre de Turisme de Catalunya.

Quadre resum de la tramitació a seguir per cada tipología d’establiment

Trobareu tota la informació detallada d'aquest tràmit aquí.

Habitatges d’ús turístic 

Són aquells habitatges el propietari dels quals els cedeix a tercers, per un període màxim de 31 dies, dues o més vegades l'any a canvi d'un preu. Les empreses o professionals que els lloguen estan obligats a comunicar el seu ús turístic a l'ajuntament del municipi on estiguin ubicats. L'ajuntament els inscriurà d'ofici en el Registre de Turisme de Catalunya (RTC). Gràcies a aquesta comunicació, els propietaris dels habitatges es beneficien de la difusió i promoció turística que realitza la Generalitat a través de la Guia oficial d'allotjaments turístics i el portals oficials de promoció turística.

Amb motiu de l'entrada en vigor del Decret Llei 3/2023, de 7 de novembre, de mesures urgents sobre el règim urbanístic dels habitatges d'ús turístic, a partir del 9 de novembre de 2023 a Malgrat de Mar no és possible la presentació d'una comunicació d'inici d'habitatge d'ús turístic per trobar-se inclòs en l'annex d'aquest Decret Llei (https://dogc.gencat.cat/ca/document-del-dogc/?documentId=971523).

Hotels

Poden ser pensions o hostals, hotels i hotels apartament

Càmpings

S’habiliten a partir d’una llicència ambiental (fins a 1500 unitats d’acampada) o d’una autorització ambiental (més de 1500 unitats d’acampada)

Apartaments turístics:

Formats per edificis o conjunts continus formats totalment per apartaments o estudis

 Canals de tramitació

TelemàticamentEmplenar el formulari. Iniciar el tràmit per internet
Habitatges d'ús turístic
TelemàticamentEmplenar el formulari. Iniciar el tràmit per internet
Hotels
TelemàticamentEmplenar el formulari. Iniciar el tràmit per internet
Càmpings
TelemàticamentEmplenar el formulari. Iniciar el tràmit per internet
Apartaments turístics
Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 09-11-2023 12:45