Reivindicació de la figura d'Ocaña, l'artista pioner en la defensa dels drets LGTBIQ+ en el Dia de l'Orgull d'enguany

Última revisió 16-06-2022 08:28
09/06/2022

La Regidoria d'Igualtat i LGTBIQ ja té a punt el programa d'activitats commemoratives del Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+ del 28 de juny. El programa d'enguany reivindica la figura de José Pérez Ocaña, un pintor, teatrer i performista, que va ser pioner en la defensa dels drets LGTBI a l'Estat espanyol i per això un dels actes centrals és la representació teatral "Ocaña, reina de Las Ramblas", una producció d'Òpera de Butxaca i Nova Creació. Els actes comptaran amb la col·laboració de la Colla de Diables Ratpenatsinfernals, la Colla de Geganters i el cor Si Be Moll i començaran el dia 26 s'allargaran fins al 28.

El programa d'actes s'obrirà el diumenge 26 de juny amb la sessió de lectura de poesia "Vine, parlarem de l'amor" a càrrec de Francisco Cazorla, Carme Mateu, Montse Pellicer, Abel Pohulanik, Joel Rabal i Lola Riera. El mateix diumenge es farà la representació teatral d'"Ocaña, reina de Las Ramblas" de Marc Rosich i Marc Sambola amb Joan Vázquez al Parc del Castell. Ocaña va ser un referent històric i una de les primeres persones a alçar la veu de la comunitat LGTBI de manera pública a l'Estat espanyol. Ho va fer d'una manera espontània i anàrquica, i va revolucionar al llarg de la dècada dels setanta els carrers del centre de Barcelona amb les seves representacions folklòriques a les Rambles.

El programa també ofereix una xerrada sobre la construcció de la identitat queer amb el títol I think he's gay: identificació i estètica queer en l'espai públic a càrrec de Cesc Hernández, així com exposició de llibres a la Biblioteca La Cooperativa, entre d'altres. 

El Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+, el 28 de juny, la celebració inclou un Xupinasso per l'orgull a càrrec de la Colla de Diables Ratpenatsinfernals; Els Gegantons de Malgrat es planten per la Igualtat a càrrec de la Colla de Geganters de Malgrat de Mar, la lectura del manifest, l'actuació musical del cor Si Be Moll i s'il·luminarà la Torre del Castell. 

 

 

Consulta aquí el programa d'actes.

OCaña
Imatge de l'obra "Ocaña, la reina de las Ramblas. Foto: Òpera de Butxaca i Nova Creació.

Documents adjunts