Malgrat s'afegeix a la commemoració del Dia Internacional de la Mort Perinatal

Última revisió 10-10-2023 12:31
10/10/2023

Malgrat de Mar s'afegeix enguany a la campanya de sensibilització sobre la mort i el dol gestacional i neonatal per commemorar el Dia Internacional de la Mort Perinatal. Des de divendres i fins diumenge, els llums de rètol de Malgrat de Mar de l'accés de la carretera N-II s'encendran de color blau i els del Passeig Marítim, de rosa. 

Aquest acte de sensibilització es commemora des de fa més de 20 anys en nombrosos països del món, i a l'Estat espanyol es va començar a fer l'any 2019 a Galícia i València. 

El 15 d'octubre de l'any passat, l'Ajuntament de Malgrat de Mar va inaugurar un espai de dol gestacional, perinatal i neonatal en el cementiri municipal, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Mort Gestacional. L'acte, presidit per l'alcaldessa de Malgrat de Mar, Sònia Viñolas, va comptar amb la participació de Núria Laspeñas, vicepresidenta de l'Associació A Contracor, que va ser qui va demanar de manera formal la creació de l'espai.

Es considera mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment posterior del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 22 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida. Segons les dades oficials del Departament de Salut, l’any 2020 a Catalunya van morir 144 menors d’un any.

Les famílies que pateixen aquesta pèrdua reivindiquen un trencament dels tabús i poder visibilitzar-ho i habilitar espais de dol.

 

Imatge d'arxiu del cementiri
Imatge d'arxiu de la inauguració de l'espai de dol del cementiri l'any passat. Foto: AjMalgrat.