Malgrat s'adhereix a la Declaració de Sabadell per un acord polític i social per a la millora de la qualitat de l'aire

Última revisió 15-10-2021 13:59
15/10/2021

Malgrat de Mar s'ha adherit a la “Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualitat de l’Aire”, en la primera Cimera d’Alcaldies per un Aire Net de Catalunya, celebrada aquest matí en el marc del 2n Congrés de la Qualitat de l'Aire a l'Auditori de Can Balsach de Sabadell. L'alcalde de Malgrat, Joan Mercader, ha assistit a la cimera per oficialitzar aquesta "Declaració de Sabadell", en la qual també ha adherit una quarantena més de consistoris de tot Catalunya. 

La "Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualitat de l'Aire" parteix del fet que la contaminació atmosfèrica té efectes perjudicials i greus sobre la salut de les persones i que el canvi climàtic amb l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle incideix en agreujar aquesta problemàtica. Els municipis adherits a la declaració es reivindiquen com a actors clau de la crisi climàtic i de la contaminació de l'aire. A més, es comprometen a treballar conjuntament amb la Generalitat de Catalunya per un gran acord polític i social per a la millora de la qualitat de l'aire amb participació del món local. També prenen el compromís d'adoptar mesures fermes per millorar la qualitat de l'aire i reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en els municipis, més enllà de les competències atribuïdes i impulsar accions concretes i urgents per adoptar una planificació urbana, un disseny d'infraestructura i equipaments públics sostenivles; promoure la pacificació de la mobilitat urbana, reduint les emissions; millorar i innovar el transport públic; promoure una transició valenta cap a les energies netes i renovables, entre altres. 

L'alcalde, Joan Mercader, ha manifestat que "des de l'Ajuntament de Malgrat hem decidit adherir-nos a la Declaració de Sabadell perquè és un acció conjunta de tots els ens locals de Catalunya per tal de treballar per la millora de la qualitat de l'aire". "Malgrat de Mar té una bona qualitat de l'aire, però això no significa que no poguem fer accions per millorar-la. Amb aquest acord ens comprometem a una planificació urbana i un disseny d'insfraestructures per fer equipaments públics sostenibles; també a promoure la pacificació de la mobilitat urbana privada en el nostre municipi, una mobilitat que redueixi les emissions i millorar el transport públic", ha afegit. Joan Mercader també ha remarcat el compromís dels municipals signants de la declaració per conscienciar la ciutadania de l'impacte que té la contaminació de l'aire en la nostra salut. "Des del món local es poden fer moltes accions i si ens unim tot el món local podem grans canvis. Hem de pensar en global i actuar a nivell local", ha subratllat l'alcalde. 

La segona edició del Congrés de Qualitat de l'Aire és enfortir les eines de seguiment, activació i implantació de polítiques per a la millora de la qualitat de l'aire. El programa del congrés d'enguany inclou un total de 10 ponències destacades, diverses de caire internacional, 11 taules rodones temàtiques que recullen els eixos estratègics: zones de baixes emissions, COVID-19 i qualitat de l'aire, modelització de la qualitat de l'aire a escala urbana i regional, rellevància de l'ozó i/o l'ús de bioindicadors, entre d'altres. El congrés també compta amb un espai de participació política local, la Cimera d'Alcaldes i Alcaldesses, i altres activitats complementàries de caire divulgatiu, com un videofòrum.

 

Consulta la "Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualita de l'Aire". 

Imatge de la cimera d'alcaldes aquest matí a Sabadell. Foto: AjMalgrat.
Imatge de la cimera d'alcaldes aquest matí a Sabadell. Foto: AjMalgrat.

Documents adjunts