Malgrat inaugura el monument del 'Parc de la Solidaritat' en homenatge als brigadistes internacionals

Última revisió 21-06-2022 14:13
30/05/2022

Malgrat de Mar va inaugurar ahir al migdia el monument del 'Parc de la Solidaritat' en record als brigadistes internacionals que viatjaven en el vaixell 'Ciudad de Barcelona', que es va enfonsar davant la platja avui fa 85 anys. És obra de l'artista britànic Rob MacDonald i està ubicada just davant d'on es va produir l'enfonsament de la nau, que va ser torpedinada per un submarí italià a les ordres de l'exèrcit franquista, provocant la mort de 46 brigadistes internacionals i quatre membres de la tripulació davant la costa de Malgrat. Avui es tanquen els actes de commemoració del 85è aniversari d'aquests fets, que s'han celebrat des de divendres i han comptat amb la presència de familiars de brigadistes.

L’any 2017 l’escultor anglès Rob MacDonald va iniciar una campanya de crowfounding per finançar la construcció d’un monument que recordés als brigadistes del 'Ciudad de Barcelona'. Durant la campanya de mecenatge es va impulsar un projecte d’art comunitari que va permetre a centenars de persones i estudiants conèixer i participar en la construcció del monument i es van recaptar 17.900 euros aportats per gent de tot el món, que han finançat una part del memorial. L'Ajuntament hi ha destinat uns 60.000 euros a culminar aquest projecte.

El monument és un banc de pedra amb forma de vaixell per seure i veure el mar on es va enfonsar el 'Ciudad de Barcelona'. A terra hi ha un mapa del món, que simbolitza les diferents procedències dels brigadistes i l’internacionalisme antifeixista pel que lluitaven. A la part superior del vaixell de pedra hi ha les figures simbòliques de seixanta brigadistes amb els punys aixecats i la boca oberta. Representa els moments abans que s’enfonsés el 'Ciudad de Barcelona', quan segons diversos testimonis alguns dels brigadistes que havien quedat sobre la coberta i ja no podien saltar per salvar-se, van aixecar els punys i van començar a cantar La Internacional animats pels companys que també cantaven a l’aigua. Les cares dels brigadistes de pedra tenen forma de barca per homenatjar als pescadors malgratencs que van anar a salvar-los. El memorial en conjunt és un reconeixement a la solidaritat de milers de persones que van deixar casa seva, la feina i la família per anar a lluitar per una causa que consideraven justa i ajudar a un poble que patia una guerra civil. Aquest és un monument viu dins del projecte comunitari Portholes (Ulls de bou) treballada en el marc pedagògic del projecte Solidarity Park. Alumnes de l'institut Martí Pous de Barcelona, La Salle de Montcada, l'institut Johann-Gottfried-Herder de Colònia, l'institut Ramon Turró, les Escoles Fonlladosa, l'Escola Vedruna i l'IE Lloret de Mar han dissenyat ulls de bou, que aniran formant part del monument. L'escultor Rob Mac Donald ha explicat que es podran votar els dissenys que s’afegiran al monument l’any que ve. 

A l'acte d'inauguració van assistir el director general del Memorial Democràtic Vicenç Villatoro i el president de l'Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Eduard Amouroux, entre altres autoritats, com l'alcaldessa, Sònia Viñolas, i la majoria de regidors del consistori malgratenc. També hi eren presents una vintena de familiars de sis brigadistes internacionals, que viatjaven en el vaixell 'Ciudad de Barcelona', procedents de Nova Zelanda, Estats Units i Gran Bretanya i que aquets dies han participat en els actes commemoratius. 

Parc de la Solidaritat
Imatge del monument 'Parc de la Solidaritat'. Foto: AjMalgrat.