Malgrat i Blanes enceten un procés participatiu conjunt per protegir la desembocadura de la Tordera

Última revisió 18-02-2021 10:03
16/02/2021

Els Ajuntaments de Malgrat de Mar i Blanes s’han unit per preservar la desembocadura del riu la Tordera. Els dos consistoris veïns treballen conjuntament per poder disposar d’eines legals que permetin protegir aquest espai de gran valor mediambiental: d’una banda, una ordenança que reguli els usos i l’accés a la desembocadura, i d’altra, la declaració de reserva natural parcial. Avui dimarts, s’engega un procés participatiu conjunt, perquè la ciutadania pugui opinar a través de dues enquestes. També es farà una presentació virtual del procés de participació i una exposició que es podrà veure als dos municipis aquest mes de febrer.

 

Per preservar la desembocadura, els ajuntaments necessiten una normativa que els permeti a curt termini regular els usos i l’accés. A més, la voluntat és promoure la declaració de reserva natural parcial d’aquest espai de gran valor mediambiental amb la idea de protegir-lo a llarg termini. Per això, el passat mes de desembre tots dos consistoris van signar un acord per sol·licitar-ho a la Generalitat de Catalunya. Per portar a terme les dues accions, s’engega un procés conjunt de participació ciutadana, que no és vinculant.

Des d’avui, 16 de febrer, i fins al 5 de març la ciutadania pot opinar i dir-hi la seva sobre les dues accions: l’ordenança i la petició de reserva natural parcial. Els dos ajuntaments també oferiran una presentació virtual del projecte, que tindrà lloc el 22 de febrer a les 19 h, i per a la qual cal fer inscripció prèvia. Per apropar el projecte i aconseguir la implicació de la ciutadania, també es farà una exposició informativa, que es podrà veure a Malgrat de Mar el 25 de febrer a les Peixateries Velles d’11 h a 13 h i de 17 h a 19 h, i a Blanes, al Passeig de Cortils i Vieta de 10 h a 13 h.

 

Espai de gran valor mediambiental

La voluntat dels dos ajuntaments veïns és preservar aquest espai de gran valor mediambiental per les espècies de fauna, els hàbitats, les comunitats i el paisatge i per constituir un punt imprescindible en la trajectòria migratòria de la fauna salvatge. La desembocadura de la Tordera és un espai natural catalogat com a zona humida, inclòs al PEIN i a la Xarxa Natura 2000, com a riu i estanys de Tordera, catalogat com a zona d'especial conservació en la tipologia d'espai d'aigües continentals. El temporal Gloria va formar al gener de l'any passat una llacuna natural que és un espai òptim per a l'alimentació d'aus en migració i la nidificació de diverses espècies protegides i que cal preservar.

El 30 d’abril de l'any passat l’Ajuntament de Malgrat va tancar els dos accessos a la llacuna natural per tal de protegir les postes d’ous de corriol menut que es van trobar en l’espai i que són espècies protegides. Després, es va iniciar, amb un grup d’experts de l’associació Naturalistes del Montnegre i la Tordera, el seguiment de la fauna present a l’espai i les seves zones d’influència. Des del 14 de maig fins a l’actualitat, s’ha detectat la presència de 160 espècies diferents protegides i, en alguns casos, en risc d’extinció. 

El 16 de juny la Secció de Biodiversitat i Medi Natural dels Serveis Territorials de Barcelona del Departament de Territori i Sostenibilitat, va emetre informe a petició de l’Ajuntament de Malgrat, amb un seguit de mesures per compatibilitzar els usos i la preservació de la biodiversitat a la desembocadura de la Tordera. Les conclusions d’aquest informe indiquen que cal aplicar entre d’altres mesures per evitar l’accés de les persones i animals, l’abalissament per garantir àmbits tranquils per a la nidificació, la prohibició d’activitats de lleure perquè impliquen l’accés de les persones i molèsties a la fauna, apantallament del camí i accessos, amb finestretes  d’aguait per afavorir l’observació de la fauna evitant les molèsties, entre altres. El 23 de juny, per decret d’alcaldia de l’Ajuntament de Malgrat de Mar, es van adoptar de forma immediata algunes de les mesures proposades per la Secció de Biodiversitat, com senyalitzar l’àmbit, fer un abalissament, prohibir les activitats de lleure, incloses les esportives, apantallar camí i accessos, entre altres.

El passat mes de desembre, l'Ajuntament de Malgrat i el de Blanes van arribar a un acord i van signar un conveni per sol·licitar la declaració de reserva natural parcial.