Malgrat entra demà en emergència per sequera i la piscina continuarà tancada aquest estiu

Última revisió 01-02-2024 08:46
31/01/2024

Malgrat de Mar entra en fase 1 d'estat d'emergència per la sequera. Està previst que demà dijous el govern de la Generalitat decreti el nou estat d'emergència, que intensifica les restriccions d'aigua. Malgrat és un dels 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, el qual serà inclòs en el nou decret que afecta sis milions de catalans. Cada ciutadà només podrà consumir 200 litres d'aigua per dia. Actualment, els embassaments estan al 16,34% de les reserves, un mínim històric. L'Ajuntament mantindrà tancada la piscina municipal, que a l'estiu passat ja no va obrir.

La situació de sequera s'agreuja i demà es decreta l'estat d'emergència en fase 1 dels sistemes Ter-Llobregat i Darnius-Boadella. Malgrat de Mar és un dels 200 municipis afectats i el consum d'aigua no podrà superar els 200 litres per habitant i dia, incloent-hi les activitats econòmiques i comercials. 

L'alcaldessa de Malgrat de Mar, Sònia Viñolas, ha anunciat que la piscina municipal continuarà tancada. Aquest equipament ja no va obrir portes l'estiu passat, perquè les restriccions d'aigua en aquell moment ja no permetien omplir-la. Les dutxes de les platges tampoc entraran en funcionament aquest estiu, tal i com ja es va fer l'any passat. L'alcaldessa també ha avançat que s'estan contemplant altres mesures restrictives en altres equipaments públics per reduir el consum d'aigua en el municipi. 

Per altra part, l'Ajuntament té constituïda una comissió de treball per a la redacció d'una ordenança municipal que reguli la situació de sequera, la qual es preveu aprovar el pròxim mes de març. 

L'estat d'emergència inclou:

  • Supressió del reg agrícola en un 80% (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
  • Reducció de l’ús de l’aigua per a usos ramaders del 50%.
  • Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans)
  • Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.
  • Els usuaris no domèstic aplicaran les mesures previstes en els plans d’estalvi municipals/sectorials.
  • Supressió total del reg per a usos privats i/o recreatius, tret de les excepcions establertes pel govern de la Generalitat

 

La fase d'emergència és la més greu i té tres estadis: en el primer la limitació és de 200 litres per persona i dia, en el segon 180 i el tercer a 160, a més d'altres restriccions que s'endureixen. Si les previsions d'escassetat de pluja per als pròxims mesos es confirma, es calcula que la fase 3 s'activi a ple estiu. Per tant, si la sequera persisteix, les quantitats d'aigua que es poden utilitzar aniran baixant progressivament.

Et pot interessar