L'Ajuntament s'adhereix al decàleg per a la recuperació socioeconòmica dels municipis de Catalunya

Última revisió 12-05-2020 11:45
12/05/2020

L'Ajuntament de Malgrat s'ha adherit a les mesures consensuades per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per fer front a la crisi sanitària, social i econòmica provocada per la covid-19. Així ho van aprovar en el ple de dijous el govern municipal, format pel PSC i JXCat-MalgratensMou, i JXM i ERC, a l'oposició. La CUP es va abstenir en la votació. 

Les mesures presentades en forma de decàleg plantegen 55 accions concretes a realitzar per al món local i les administracions catalana i espanyola per reforçar el sistema sanitari, vetllar per les persones més vulnerables, i impulsar l’economia després de la pandèmia del coronavirus.

El decàleg defensa la prevenció com la via més curta per sortir de la pandèmia i el reforç del sistema sanitari per fer-li front. Entre les accions previstes hi el foment de la justícia social per garantir que ningú quedi enrere en aquesta crisi. 

En aquest document es demana reorientar totes les polítiques públiques a l’atenció social i a la generació d’ocupació, estable segura i de qualitat, per no cronificar la crisi social, després de la sanitària. En aquest sentit són especialment sensibles les polítiques d’habitatge social, amb la suspensió dels desnonaments i les ajudes per fer front al pagament de subministres, hipoteques i lloguers, entre altres.

El municipalisme reclama en aquest decàleg la flexibilització de la regla de despesa per tal que les administracions locals puguin utilitzar el seu superàvit per combatre la crisi; la suspensió del pagament dels impostos, taxes i tributs, així com la preservació del teixit productiu, pimes, autònoms i llocs de treball, per tal d’accelerar la reactivació econòmica.

L'ACM i la FMC també aposten per incorporar les TIC com un dret i servei essencial, al mateix nivell que l’electricitat, l’aigua o el gas, tal i com ha demostrat el confinament decretat per frenar la pandèmia, i la reactivació de sectors tan estratègics com la cultura o l’esport, fortament castigats per l’aturada i l’aïllament social.

Consulta aquí el decàleg.

Decàleg per a la recuperació socioeconòmica
Decàleg per a la recuperació socioeconòmica