Inauguració dels murals artístics de Neus Català i la dona pagesa, dimecres i dijous

Última revisió 22-11-2022 13:01
21/11/2022

L'Ajuntament inaugura aquesta setmana els murals artístics de l'Espai Neus Català i el dedicat a la dona pagesa, dins els actes del 25N Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. La inauguració de l'espai dedicat a Neus Català, dimecres, comptarà amb la presència de la seva fillola i de la seva biògrafa autoritzada.

Aquest dimecres a les 17:30 h s'inaugura l'Espai Neus Català, avinguda del Carme, 17, amb un acte que començarà amb una lectura dramatitzada a càrrec de l'actriu malgratenca Teresa Gelpí, que serà Neus Català. A l'acte, hi participaran la fillola de la supervivent dels camps de concentració nazis, lluitadora infatigable contra la dictadura i activista de la memòria històrica i el feminisme, Míriam Castillo, i també la seva biògrafa autoritzada i íntima amiga, l'historiadora Elisenda Belenguer. 

L'endemà dijous, a les 17:30 h es farà la descoberta del mural "Dona i pagesia" a l'aparcament de l'estació de tren, on hi havia l'antic sindicat. L'acte comptarà amb la presència de l'artista Mohamed L'Ghacham. 

El disseny de l'artista Mohamed L'Ghacham en aquest espai on hi havia l'antic sindicat mostra una dona de mitjana edat recollint olives en un camp, en la zona més elevada del mur, al costat d'un terreny de conreu en hivernacle, en la zona apaisada del mur. El treball de l'olivera i el cultiu en hivernacle són dues de les modalitats de pagesia més esteses a Catalunya. L'oliva i l'oli d'oliva són productes internacionalment reconeguts i que formen part de l'aclamada dieta mediterrània. Així com en formen part altres fruites com el tomàquet i també els fesols o els enciams, que es cultiven de manera molt més sostenible i controlada en els hivernacles. Aquest mural ha estat inspirat per la xerrada-taller entre l'artista, la periodista Laura Saula, autora de Terra de dones. Pageses de Catalunya; sis dones pageses de Malgrat de Mar, dues arxiveres municipals i fins a 12 alumnes del cicle agrari. En aquesta sessió hi van aparèixer conceptes com 'coratge', 'esforç', 'igualtat', 'essència', 'lluita' i 'llibertat', que es veuen representats per aquesta dona de gairebé 10 metres d'alçada en pla mitjà contrapicat." 

Imatge de la creació del mural
Imatge de fa uns dies del procés de creació del mural dedicat a la dona pagesa. Foto: AjMalgrat.