Els familiars dels brigadistes obren els actes commemoratius del 85è aniversari de l'enfonsament del 'Ciudad de Barcelona'

Última revisió 27-05-2022 14:28
27/05/2022

Una vintena de familiars de sis brigadistes internacionals, que viatjaven en el vaixell 'Ciudad de Barcelona', són a Malgrat de Mar per participar en els actes commemoratius del 85è aniversari de l'enfonsament d'aquest cap de setmana. Procedents de Nova Zelanda, Estats Units i Gran Bretanya, han estat protagonistes de l'acte que ha encetat el programa d'actes: una recepció als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala, presidida per l'alcaldessa, Sònia Viñolas, i la majoria dels regidors del consistori. L'acte també ha estat una trobada entre els familiars i els estudiants de 4t d'ESO de l'Institut Ramon Turró, les escoles Fonlladosa i Vedruna, i l'Institut Escola de Lloret de Mar, els quals han fet durant setmanes un projecte sobre els fets ocorreguts el 30 de maig de 1937 quan un submarí italià a les ordres de l'exèrcit franquista va torpedinar la nau, provocant la mort de 46 brigadistes internacionals i quatre membres de la tripulació davant la costa de Malgrat.

La Regidora de Patrimoni, i quarta tinent d'alcaldessa, Lurdes Borrell, ha estat l'encarregada d'obrir l'acte i donar la benvinguda als familiars, que des d'avui i fins dilluns, assistiran als actes commemoratius. "Recordar aquests fets ha d'ajudar-nos a conèixer la nostra història. La història d'un poble i d'un país que durant anys va estar silenciada. Gràcies a la recerca històrica i a la bona feina d'historiadores com la Sònia Garangou, en sabem molt més i coneixem històries personals", ha detallat la regidora en el seu discurs.

Els alumnes dels quatre centres educatius han explicat -en català i en anglès- la seva experiència després d'haver treballat a l'aula els fets que van passar, segons s'ha pogut documentar, quan la nau va ser torpedinada a l'alçada de Lloret de Mar i es va acabar enfonsant davant la platja de Malgrat de Mar. Els familiars també han intervingut a l'acte per explicar el testimoni dels seus avantpassats. Dos estudiants ucraïnesos, residents a Malgrat de Mar, també han intervingut.

L'alcaldessa ha tancat l'acte agraïnt la presència dels familiars dels brigadistes per poder ser aquests dies a Malgrat de Mar. "Com a alcaldessa de Malgrat de Mar, tinc l’obligació de traslladar-vos a vosaltres, com a familiars directes, el profund agraïment que sentim vers els brigadistes internacionals. També el llarg camí que heu recorregut des de països tan llunyans com Nova Zelanda, Estats Units i d’altres més propers, com el Regne Unit, per estar al costat dels malgratencs i malgratenques en els actes de commemoració del 85è aniversari d’aquests fets", ha dit durant la seva intervenció Sònia Viñolas. 

Aquesta tarda continuen els actes, que s'allargaran fins dilluns, quan en un acte íntim els familiars del brigadites i representants del consistori malgratenc facin una ofrena floral davant el monument del Parc de la Solidaritat, el quals serà inaugurat diumenge al matí. 

 

Divendres 27 de maig

18h 

Conferència "Brigades internacionals i multilingüisme" a càrrec de Lourdes Prades i Ramon Naya.

Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal

 

19 h

Obertura de les exposicions: “Brigades internacionals i multilingüisme” i  “Dissenyant els ulls de bou per a Solidarity Park”

Sala Joaquim Garriga i Riera de l'Arxiu Municipal

 

21:30 h

Inauguració de l’exposició: "Historia, art i procés al Solidarity Park en imatges".

Ateneu Popular “el Rovell”

 

22h 

Concert amb Sergio & Núria

Ateneu Popular “el Rovell”

 

Dissabte 28 de Maig

10-12 h

Mercat d'entitats i associacions de memòria històrica amb la participació de les entitats: Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Associació Catalana d’Expressos Polítics de Catalunya, Associació La Voz Ahogada Projecte Escènic, Grup de Recerca de Memòria Històrica de Mataró, Amical Antics Guerrillers de Catalunya, Amical de Mauthausen.

Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal

 

11 h 

Museu vivent de la rereguarda durant la Guerra Civil.

El grup de recreació històrica XV Brigada Mixta representarà escenes de la vida quotidiana durant la guerra civil i com va ser part de l'atenció mèdica als supervivents de l'enfonsament del Ciudad de Barcelona.

Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal

 

12 h 

Presentació del llibre Les aigües de l'oblit. Una història dels brigadistes internacionals del Ciudad de Barcelona, de la historiadora Sònia Garangou Tarrés

IJardins de la Torre de la Vídua de Can Sala 

 

16 h 

Mercat d'Entitats i associacions de memòria històrica

 

17 h 

Concert de música coral amb la participació de les corals: Coral Atzavara (Malgrat de Mar), Coral Contrapunt (Malgrat de Mar), Coral Si Bemoll (Malgrat de Mar), Coral Arsnova (Lloret de Mar), Coral Roig Encès (Barcelona), Coral dels Iaioflautes (Barcelona), Le Cri du Choeur (Toulouse), Reclaim with Song (Suècia), Zbor Praksa (Croacia),  Didcot Red Kites (Regne Unit), Cor Cochion (País de Gales).

Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala 

 

20 h 

Sopar Popular

Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i Arxiu Municipal.

 

21 h 

Concert de música folk i cançó d’autor  amb el grup "Saco e Vanzetti"

Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala

 

Diumenge 29 de Maig

 

11 h

Inauguració del Solidarity Park

Monument Parc de la Solidaritat ubicat al Passeig de Mar, davant de l’estació de tren

 

13:30 h

Dinar de cloenda

 

 

 

 viatjaven 176 brigadistes que volien arribar a Barcelona per lluitar en el bàndol republicà durant la Guerra Civil, procedents dels Estats Units, Canadà, Gran Bretanya i França, Nova Zelanda, Austràlia, Dinamarca, Itàlia, Alemanya, Noruega, els Països Baixos, Àustria, Lituània o Albània. La ràpida actuació dels pescadors de Malgrat, que van presenciar l’enfonsament i no van dubtar a sortir al rescat amb les seves barques, l’ajuda de la gent del poble que va acollir a casa seva els supervivents i l’arribada de personal mèdic de Mataró i de diferents pobles de la comarca, va fer possible que se salvessin 130 brigadistes que aquella mateixa nit van agafar el tren cap a Barcelona per seguir el seu camí cap a la guerra. 

Imatge de l'acte
Imatge de l'acte celebrat als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala. Foto: AjMalgrat.