Comencen els treballs per crear una bassa d'aigua per a amfibis a l'antic camp de tir

Última revisió 29-09-2022 15:14
29/09/2022

L'Ajuntament ha iniciat aquest matí els treballs per a la creació d'una bassa d'aigua per afavorir la presència d'amfibis a l'espai fluvial de la riba de La Tordera, on hi havia abans l'antic camp de tir al plat. L'objectiu d'aquesta actuació és conservar i millorar la biodiversitat, sobretot d’espècies amenaçades presents en l’espai com són el gripau d’esperons i la tortuga d’estany. Per conscienciar de la importància d'aquest espai, es portaran terme diferents accions de voluntariat. La primera serà organitzada per l'Associació de voluntaris Naturalistes del Montnegre i La Tordera (NatMonT) els dies 8 i 9 d'octubre.

 

La creació de la bassa, que anirà a càrrec de la Fundació Emys, s'inclou en el projecte de la Regidoria de Medi Ambient per millorar la gestió de l'espai i per preservar l’espai Xarxa Natura 2000. La proposta es basa en la conservació dels valors ecosistèmics, sobretot enfocats en afavorir les espècies amenaces presents en l’espai com poden ser el gripau d’esperons i la tortuga d’estany. L'objectiu de la bassa, que serà temporal, és millorar les condicions de l’espai i així afavorir i millorar la biodiversitat d'aquest espai, que custòdia l’Ajuntament. 

Aquesta gran bassa ha de suplir una de les grans mancances de l’espai natural disponible, que és la de disposar d’un punt de reproducció per a amfibis desconnectat del riu, i per tant absent de peixos, per a l’establiment i recuperació d’algunes espècies d’alt valor com la reineta (Hyla meridionalis), el tòtil (Alytes almogavarii), el gripau corredor (Epidalea calamita) i en especial el gripau d’esperons (Pelobates cultripes) que és una de les espècies prioritàries per a la seva recuperació a l’espai. 

Paral·lelament, NatMonT crearà una altra bassa d'aigua en aquest mateix espai fruit del 1r Concurs de NatMonT. Es tracta d'una propsota presentada pel naturalista pinedenc Javier Romera, que consisteix en crear una bassa, un herbassars inundable i brolles litorals a l’entorn de la desembocadura de la Tordera, on el gripau d’esperons hi és present, però amb una davallada de les seves poblacions per assecament prematur. Amb la creació de la bassa es pretén facilitar la reproducció d’aquesta espècie, però també afavorir la d’altres amfibis menys amenaçats, però igualment importants pels ecosistemes de la Tordera. 

Treballs de la bassa
Imatge d'aquest matí de l'inici dels treballs de la bassa. Foto: AjMalgrat.