Actes del 86è aniversari de l'enfonsament del 'Ciudad de Barcelona' els dies 2 i 3 de juny

Última revisió 17-05-2023 14:11
17/05/2023

Els actes commemoratius del 86è aniversari de l'enfonsament del vaixell 'Ciudad de Barcelona' tindran lloc els dies 2 i 3 de juny. La nau va ser torpedinada l'any 1937 -en plena Guerra Civil- per un submarí italià a les ordres de l'exèrcit franquista, provocant la mort de 46 brigadistes internacionals i quatre membres de la tripulació davant la costa del municipi. Els actes començaran amb la inauguració dels nous ulls de bou del monument 'Parc de Solidaritat' de l'artista anglès Rob MacDonald.

El programa de l'aniversari d'enguany inclou concerts, xerrades, el mercat d'entitats i associacions de memòria històrica, tallers, presentació de llibre, entre d'altres. Els actes són els següents:

Divendres 2 de juny

20 h  Acte inaugural dels nous ulls de bou del Solidarity Park en el 'Parc de Solidaritat' de l'artista anglès Rob MacDonald.

Els dissenys d’aquestes noves peces van ser escollits entre els participants del concurs de disseny per estudiants de secundària realitzat l’any 2022. Durant la cerimònia hi haurà:

  • Lectura dramatitzada a càrrec dels actors de La Voz Ahogada Projecte Escènic, Mireia Clemente i Iván Campillo.
  • El col·lectiu de música Brigada Intergeneracional. Hi participaran Berni Armstrong i  Sergi Danti.

22 h Concert de Joe Solo: “No Pasarán” a l'Ateneu El Rovell

Joe Solo és un guardonat músic, escriptor, poeta, activista i locutor de Scarborough, Anglaterra. Durant el concert també intervindran Joe Francis, Hull International Brigades Memorial Group, Anglaterra, i Duncan Longstaff, fill del brigadista internacional Johnny Longstaff de Stockton, Anglaterra.

24 h Solidarity Jam Session-Open Mic a la plaça de l'Àncora

Trobada de diferents músics i artistes per interpretar cançons de lluita i memòria històrica. 

 

Dissabte 3 de juny

De 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h. Mercat d’entitats i associacions de memòria històrica als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala

De 10 h a 14 h i de 17 h a 23 h. Making of Solidarity Park Exhibition A l'Ateneu El Rovell

Exposició permanent que mostra com s’ha desenvolupat el procés de creació del projecte Solidarity Park els últims cinc anys.

De 10 h a 12 h i de 13 h a 14 h.  Recreació històrica als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala 

El grup de recreació XV Brigada Mixta es dedica a donar a conèixer i preservar la memòria de la Guerra Civil mitjançant teatralitzacions i recreacions de batalles. La primera part del matí representaran un hospital de campanya i el reclutament de la Columna Malatesta a l’inici de la Guerra Civil. De 13 h a 14 h recrearan un enfrontament durant els Fets de Maig de 1937. 

De 10 h a 14 h i de 17 h a 23 h. “El vaixell de la memòria” (Instal·lació artística feta per estudiants) als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala

“El vaixell de la memòria”, és una instal·lació artística creada per estudiants d’art de 4t d’ESO de l’Institut Martí Pous de Barcelona, l’IES Lloret de Mar, les Escoles Fonlladosa, l’Escola Vedruna i l’Institut Ramon Turró de Malgrat de Mar. Els estudiants l’han dissenyat mentre treballaven a classe la història de l’enfonsament del vaixell Ciudad de Barcelona i les Brigades Internacionals. Alguns d’aquests dissenys es gravaran al monument Solidarity Park durant el festival de 2024. Quan acabi el festival la instal·lació iniciarà un recorregut per les escoles participants que començarà a l’Institut Martí Pous de Barcelona. 

De 10 h a 11 h. Xerrada: “Malgrat de Mar i la defensa de la Tordera durant la Guerra Civil” a la Sala Joaquim Garriga de l'Arxiu Municipal

Joan Garcia, responsable de la pàgina d’investigació i divulgació històrica La Selva 1936, explicarà com es va organitzar la defensa de Malgrat i la zona de la Tordera durant la Guerra Civil.  

D'11 h a 11:30 h.  Inauguració del mural de Roc Blackblock a l'Ateneu El Rovell

El grafiter Roc Blackblock presentarà el mural que ha elaborat a l’Ateneu el Rovell dedicat a la lluita antifeixista de les Brigades Internacionals.

D'11:30 h a 13 h. Presentació del llibre Voluntarios por la Revolución. La Milicia Internacional del POUM en la Guerra Civil Española d’Andy Durgan  a la Sala Joaquim Garriga de l'Arxiu Municipal

L’ historiador britànic Andy Durgan, especialista en el POUM durant la Guerra Civil i assessor de Ken Loach a la pel·lícula Tierra y Libertad, presentarà el seu últim llibre dedicat als voluntaris internacionals que van integrar-se a les milícies del POUM.  

14 h Dinar popular als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala

Places limitades. Per inscriure’s, envieu un correu a info@solidaritypark.com

De 17 h a 18 h. Taller de corals obert al públic a la Sala de Joaquim Garriga de l'Arxiu Municipal

A càrrec de Bruno Coffineau del cor Le Cri du Choeur de Toulouse. 

Places limitades. Per inscriure’s envieu un correu a: info@solidaritypark.com

18:30 h  Presentació i lectura dramatitzada del llibre Coratge sota el foc. Dones nord-americanes a la Guerra Civil Espanyola de Helena G. Vancells a la Sala Joaquim Garriga de l'Arxiu Municipal

Presentació i lectura a càrrec de l’historiador Alfonso López Borgoñoz i Mireia Clemente de La Voz Ahogada Projecte Escènic. Aquest llibre explica les històries de vint dones nord-americanes que van arriscar la vida a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939).

19:45 h. Concert de cors de lluita de Barcelona als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala

Intervindran : la Coral Roig Encès – coral formada per  membres de les CCOO de Barcelona que tenen com a part en el seu repertori cançons que expressen lluites per la llibertat, la democràcia, el treball i els drets socials, i el Cor dels Iaio flautes – coral sorgida arran del Moviment 15-M

20:30 h Sopar

21:30 h. Concert: “Superem el patriarcat per una vida digna” als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala 

  • La Brigada intergeneracional és un col·lectiu de músics que des del 2013 comparteixen la seva creativitat al servei de la lluita per la memòria democràtica. Aquest concert és el llançament del seu 3r disc col·lectiu.  Hi participaran Rusó Sala, Sabina Witt, Dani Caracola i Kike Ubieto.
  • Joe Solo
  • Cri du Choeur cor de Toulouse que interpreten cançons de lluita de tot el món. 

24 h After Party a la plaça de l'Àncora

 

Diumenge 4 de juny

12 h. Assemblea i vermut a l'Ateneu El Rovell

Una trobada per acomiadar-se, reflexionar i parlar del festival de 2024.

 

Notícies relacionades:

Malgrat inaugura el monument del 'Parc de la Solidaritat' en homenatge als brigadistes internacionals

Els familiars dels brigadistes obren els actes commemoratius del 85è aniversari de l'enfonsament del 'Ciudad de Barcelona'