S'aprova un increment del 10% del rebut de l'IBI, després de deu anys d'impostos congelats

Última revisió 06-10-2023 13:26
06/10/2023

El ple de l'Ajuntament va donar llum verda ahir al vespre a un increment de l'Impost sobre Béns Immobles, després de deu anys sense apujar ni impostos ni taxes. Els habitatges tindran una pujada del 10% en el rebut de l'IBI de 2024 i en el cas d'alguns establiments relacionats amb els usos d'oci, hostaleria, industrial i comercial, l'augment pot arribar al 15%. La modificació de l'IBI del pròxim any es va aprovar amb el vot a favor del PSC, MeM i PP. La resta de grups, JXM, ERC i CUP, es va abstenir. 

El rebut mitjà de l'IBI dels 9.650 immobles amb ús residencial que hi ha a Malgrat ha estat 411,21 euros aquest 2023 i per a l’any 2024 passarà a ser de 452,33 euros. El tipus impositiu d'aquest any és el 0,738% i per a l’any 2024 passarà a ser el 0,812%, la qual cosa es tradueix en un increment d'un 10% en el rebut. 

En el cas dels establiments dedicats a l'oci, hostaleria, indústria, comerç i serveis, l'increment pot arribar a ser d'un 15%, en alguns casos, ja que el tipus de gravamen serà del 0,85%. Afectarà els immobles amb un valor cadastral mínim de 4.840.000 euros en el cas d'usos d'oci i hostaleria; de 300.000 euros en els industrials; de 237.000 euros en el d'oficines i de 700.000 euros en el comercial. 

L'Ajuntament de Malgrat de Mar tenia congelats els impostos municipals des de 2013. El regidor d'Hisenda i Serveis Econòmics, Jordi Farré, va defensar que la gestió econòmica del consistori malgratenc ha estat sempre "rigorosa i de contenció". "Hem estat deu anys sense apujar cap impost i la situació actual fa necessari aquest increment per arribar a tota la ciutadania, mantenint uns serveis de qualitat", va detallar. 

El portaveu d'ERC, Joaquim Albert, va criticar que no s'hagués comptat amb els grups de l'oposició per treballar i decidir com havien de ser les ordenances fiscals del 2024. Albert va defensar aplicar un  increment del 50% en el rebut de l'IBI als habitatges buits. En aquest sentit, també es va manifestar el portaveu de la CUP, Enric Zaldo, que també va apuntar que seria necessari establir "una tarificació social molt rigorosa que permeti que qui tingui més, pagui més". 

El regidor de JXM, Miquel Casajuana, va apuntar que un 10% és "un increment substancial" i va apuntar que es podia haver optat per fer "un augment gradual". "Entenem les necessitats, però cal recordar que durant molt de temps no s'ha tocat l'IBI, fet que políticament s'ha venut molt a la ciutadania", va afegir. 

La portaveu del PP, Ana Vega, va votar a favor de l'increment de l'IBI. "En els últims anys s'ha intentat no ofegar als veïns, però si es volen donar serveis de qualitat, s'ha d'apujar, ens agradi o no", va manifestar. 

 

Altres ordenances fiscals modificades

Durant la sessió plenària també es va modificar l'Impost sobre vehicles de tracció mecànica amb el vot a favor del PSC, MEM, PP i CUP. JXM i ERC es van abstenir. D'aquesta manera, els vehicles que estiguin matriculats com a vehicles històrics a la Prefectura Provincial de Trànsit tindran una bonificació del 100% de l'impost i s'ha de sol·licitar. A més, hi haurà una bonificació del 50% de l'impost durant els tres primers anys des de la matriculació per als vehicles amb el distintiu ambiental Zero emissions

També es van modificar els impostos sobre construccions, instal·lacions i obres i sobre l'increment de valors dels terrenys de naturalesa urbana amb el vot a favor del PSC, MeM, PP i CUP. JXM i ERC es van abstenir.