Medi Ambient porta a terme un projecte de millora ecològica de la bassa del Molí de la Sal

Última revisió 20-05-2021 14:25
20/05/2021

La Regidoria de Medi Ambient, juntament amb la fundació de recerca i conservació del patrimoni natural Emys i la col·laboració del grup de voluntaris del projecte de Ciència Ciutadana i l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera (NatMonT), porta a terme el projecte de millora ecològica de la bassa del Molí de la Sal i el seu entorn. Aquesta iniciativa neix com a projecte participat entre l’Ajuntament, diferents agents del món naturalista i l’Institut Ramon Turró i Darder.

La millora ecològica de la finca del Molí de la Sal s’aconsegueix erradicant la canya americana, potenciant la vegetació autòctona, gestionant la morfologia de l’espai, potenciant la presència de fauna i construint un mur de pedra seca en un dels perímetres de la parcel·la. Els dos pilars del projecte són la millora ecològica i la divulgació dels seus valors ambientals.

Prèviament a posar en funcionament el projecte, es va fer una diagnosi de la situació de la bassa per valorar l’estat i determinar el seu potencial. El catedràtic d’Ecologia Aquàtica Continental de la Universitat de Girona, Xavier Quintana, va inspeccionar la bassa i va avaluar el seu potencial com a “molt interessant” per la qualitat de l’aigua i el seu entorn.

L’Ajuntament ha instal·lat càmeres de fototrampeig per detectar la fauna i el seu comportament. D’aquesta manera, s’han pogut captar imatges de guineus, conills, diferents tipus d’ocells, entre d’altres, que utilitzen l’espai del Molí de la Sal.

Fins ara, s’han fet plantacions amb alumnes de l’institut, s’han instal·lat caixes-niu i s’ha retirat la canya americana, així com residus. Ara s’ha començat a fer rampes i illes flotants a la bassa per afavorir els amfibis amb la idea de millorar i augmentar la biodiversitat, i així s’incrementarà la qualitat mediambiental d’aquest espai. Les actuacions pendents i que es portaran en les pròximes setmanes seran la plantació de vegetació autòctona i la construcció artesanal del mur de pedra seca. Aquest mur té una doble funció: per una banda, afavorir els amfibis i per l’altra, posar en valor la bioconstrucció com a tècnica artesanal.

 

El Molí de la Sala, o d'en Valeri, catalogat

El Molí de la Sal, també conegut com a Molí d’en Valeri, està situat a l'extrem nord del municipi, molt a prop de la carretera N-II, concretament al carrer de Zenòbia Camprubí. Durant la segona meitat del segle XIX, era conegut amb el nom del Molí d'en Valeri i els seus propietaris eren Francesc Sanllehí i Josep Turró i Cardona. L'Ajuntament va comprar el molí l'any 1998 als llavors propietaris, els germans Josep, Montserrat i Concepció Balcells i Campassol. L'edifici està inclòs en el Catàleg del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Malgrat, que li atorga valor històric i especifica que tots els elements propis del molí (carcavà, obrador, moles, cups i engegador) són objectes de protecció.

El molí consta de tres plantes: el carcavà al soterrani, l'obrador al semisoterrani i l'habitatge a nivell de carrer. També hi ha una bassa, un safareig i una torre, on probablement hi havia un molí aiguader. A la parcel·la de darrere hi ha la bassa, que capta l’aigua de la mina de la Font dels Capelllans, i un pou. La bassa té un elevat interès ecològic, perquè es troba ubicada en el perímetre d’una petita zona agrícola i forestal, i s’ha mantingut intacta des de fa més d’una dècada.

 

Imatge del Molí de la Sala des de la part de darrere la bassa. Foto: AjMalgrat.
Imatge del Molí de la Sala des de la part de darrere la bassa. Foto: AjMalgrat.