Malgrat, en preemergència a partir de demà i amb més restriccions d'aigua per la sequera

Última revisió 29-11-2023 08:21
28/11/2023

Malgrat de Mar entra demà dimecres en estat de preemergència per la sequera. Malgrat és un dels 202 municipis del sistema Ter-Llobregat afectats pel decret del govern de la Generalitat, que demà entra en vigor i el qual intensifica les restriccions d'aigua. Cada ciutadà només podrà consumir 210 litres d'aigua per dia. Actualment, els embassaments estan al 18% de les reserves. 

El govern de la Generalitat de Catalunya ha activat la fase de preemergència, la qual no està inclosa en el Pla de Sequera, per intensificar les mesures restrictives i aconseguir un estalvi per permeti allunyar el més possible l'entrada en vigor de la situació d'emergència. Aquesta fase inclouria restriccions molt dures per a la ciutadania i per a les activitats econòmiques. A partir de demà, el consum d'aigua per persona queda restringit a 210 litres per dia. 

Des del 7 de març i fins ahir, Malgrat de Mar ha estat en fase d'excepcionalitat, que limitava l'aigua a 230 litres per persona i en reduïa l'ús agrícola, industrial i lúdic. 224 municipis i 5,9 milions de catalans estaven afectats per aquesta declaració d'excepcionalitat per sequera hidrològica en el sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià-Muga.

 

 

Mesures de gestió

S’intensifica la reducció de les extraccions d’aigua dels embassaments, especialment pel que fa als usos no prioritaris.

 • La producció d’aigua dessalinitzada s’incrementa progressivament del 75-100%.
 • S’incrementa fins el màxim establert pel Pla el règim d’extraccions d’aigua dels aqüífers i pous recuperats.
 • S’autoritza el retorn d’aigües regenerades al riu Llobregat.

Mesures d'estalvi

Es prohibeixen determinats usos en les activitats urbanes.

 • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
 • Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
 • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
 • Reducció del 30% en els usos ramaders. 
 • Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora).
 • Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
 • Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
 • S'estableixen limitacions a l'ompliment i reompliment de piscines.
 • S’estableix un dotació màxima de 210 litres per habitant i dia.

 

Més informació aquí.

Imatge d'arxiu de l'embassament del Ter. Foto: Generalitat de Catalunya.
Imatge d'arxiu de l'embassament del Ter. Foto: Generalitat de Catalunya.

Et pot interessar