Malgrat demana un ajut a l'Estat per digitalitzar el servei d'aigua potable i millorar-ne l'eficiència

Última revisió 29-01-2024 10:46
30/11/2023

El ple ha aprovat a primera hora del matí, en sessió extraordinària, donar llum verda a sol·licitar una subvenció a l'Estat per millorar l'eficiència del cicle urbà de l'aigua. A través de l'empresa concessionària del servei d'abastament d'aigua potable, Aigües Potables de Malgrat de Mar SA, el municipi es podrà acollir a la convocatòria d'ajudes per digitalitzar la xarxa de distribució del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Tots els grups municipals -PSC, JXM i MeM, al govern, i ERC, CUP i PP, a l'oposició- han votat a favor. 

La convocatòria de subvencions del Ministeri per a la Transició Ecològica està adreçada a municipis de més de 20.000 habitants. Malgrat de Mar té 19.510 persones empadronades el dia d'avui i, per tant, no pot optar a aquesta línia d'ajuts.

La mateixa convocatòria però, permet optar a les subvencions a empreses. D'aquesta manera, i a través de la concessionària del servei d'aigua, Malgrat s'afegeix al còmput conjunt de municipis, en els quals la Companyia General d'Aigües de Catalunya SA -empresa propietària d'Aigües Potables de Malgrat de Mar SA- també gestiona la xarxa l'abastament a la població. 

L'aprovació del ple autoritza a l'empresa Aigües Potables de Malgrat de Mar SA per presentar tota la documentació necessària i ser beneficiari de la subvenció per poder portar a terme el projecte de digitalització del servei d'abastament d'aigua potable al municipi.

El projecte de digitalització del servei d'abastament a Malgrat preveu actuacions com la sectorització i control de cabal de la xarxa de distribució, una estació multiparamètrica per al control de la qualitat de l'aigua potable, manòmetres per al control de la pressió de la xarxa, entre altres.

Els treballs de millora de la xarxa estan valorats en 413.435 euros, dels quals l'Estat assumirà el 90% -uns 372.091 euros procedents de fons europeus del Next Generation- i la resta, uns 41.343 euros, es finançaran des del pla d'actuacions que l'empresa concessionària porta a terme cada any.

El portaveu d'ERC, Joaquim Albert, ha preguntat el perquè de convocar una sessió extraordinària i com Malgrat de Mar pot acollir-se a les subvencions si no arriba als 20.000 habitants.

L'alcaldessa, Sònia Viñolas, ha explicat que l'empresa d'aigües té un termini per demanar aquesta ajuda i que, per tant, el tràmit no podia esperar a la celebració del ple ordinari del mes de desembre. També ha detallat, juntament amb el regidor d'Urbanisme, i tercer tinent d'alcaldessa, Jofre Serret, que la sol·licitud de subvenció es tramita a través de la concessionària del servei. 

El portaveu de la CUP, Enric Zaldo, ha preguntat si la tramitació de la subvenció pot suposar la prorrogació del contracte de gestió del servei que té l'empresa fins al 2028. L'alcaldessa ha contestat que no té perquè afectar a les condicions vigents del contracte.

Imatge de ple d'aquest matí
Imatge de la sessió extraordinària celebrada aquest matí. Foto: AjMalgrat.

Vídeos

Ple extraordinari 30/11/2023