Irina Carnicero i Quim Santarén, pubilla i hereu de Malgrat 2015

Última revisió 12-12-2019 23:22
17/07/2015

Els joves Irina Carnicero i Quim Satarén seran la pubilla i l'hereu de Malgrat de Mar 2015. Seran proclamats el 14 d'agost en un acte de la Festa Major de Sant Roc a la plaça de Josep Anselm Clavé. D'aquesta manera, Malgrat recupera una tradició que va deixar de celebrar l'any 1978.

Flora Velasco, ara veïna de Tordera, va ser la darrera malgratenca que va portar la banda de pubilla de Malgrat l'any 1978. Irina Carnicero Moreno de 19 anys serà qui agafi el relleu 37 anys després. Malgrat tornarà a tenir pubilla aquesta festa major de Sant Roc, i a més, també incorporarà la figura de l'hereu. Irina Carnicero estudia Grau en Periodisme amb itinerari de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra. Forma part l'Agrupament Escolta i Guia Sant Nicolau i li agrada la música, llegir i anar a córrer.

Quim Santarén Horta té 18 anys i estudia segon de Batxillerat Científic a l'Institut Ramon Turró i Darder. Li agrada la natura, l'esport -practica l'escala i les curses de muntanya- i la cultura. És soci del Grup Excursionista Malgratenc (GEM) i també ha participat en alguna representació d'Els Pastorets amb el Grup Germanor.

L'anterior regidor de Cultura, Jordi Romero, va impulsar la iniciativa de recuperar aquesta tradició, després que algunes entitats i joves del poble manifestessin el seu interès. L'Ajuntament va iniciar durant el mes d'abril una campanya per engrescar els joves d'entre 16 i 22 anys a presentar-se com a candidat a pubilla i hereu. El 31 de maig, data del termini per presentar-se, hi haviadues candidatures per pubilla i una per hereu. Com que només hi havia una candidatura per a hereu, aquesta no es va sotmetre a votació popular. Per altra part, entre el 15 i el 30 de juny va estar activa una plataforma per votar per Internet al bloc de Joventut de Malgrat i alhora es van distribuir 20 urnes per a votacions en paper a diferents establiments comercials del poble. Segons dades de la Regidoria de Joventut, hi van haver 3.784 vots. Abans de finalitzar el període de votacions, una de les candidates a pubilla va comunicar a l'Ajuntament que l'any vinent no serà a Malgrat a causa dels seus estudis, i que per tant, va declinar participar en el procés d'elecció.


Acte de proclamació per Sant Roc

Irina Carnicero i Quim Santarén seran proclamats pubilla i hereu el proper 14 d'agost en un acte de festa major, en el qual estaran acompanyats per diferents pubilles i hereus de diversos pobles. A partir d'aquesta data, seran els representants de Malgrat en les diferents festa de pubillatge que es fan al llarg de l'any arreu de Catalunya.

Per la documentació dipositada a l'Arxiu Municipal se sap que la celebració de la tradició del pubillatge a Malgrat data de l'any 1960 i que es va mantenir fins l'any 1978.