En marxa les obres de l'escultura en memòria dels brigadistes internacionals, que es preveu inaugurar al maig

Última revisió 17-01-2022 12:55
17/01/2022

L'escultura de l'artista i activista Rob MacDonald en memòria dels brigadistes internacionals morts a Malgrat de Mar pren forma. Es preveu que estigui enllestida el pròxim mes de maig, coincidint amb el 85è aniversari de l'enfonsament davant la platja de Malgrat del vaixell 'Ciudad de Barcelona', torpedinat per un submarí italià a les ordres de l'exèrcit franquista. L'escultura està en el Passeig de Mar, al costat de l'estació de trens. 

L'empresa Construmat Pinalba SL ja ha col·locat la llosa, que és la base de l'escultura i l'escultor ja està col·locant la seva obra que té 60 figures esculpides representades cantant a bord d'un vaixell conceptual amb un seient a la base en forma d'ones. 

La idea és poder inaugurar l'escultura el pròxim mes de maig, coincidint que el dia 30, se commemoren 85 anys de l'enfonsament del 'Ciudad de Barcelona'. 

 

Un projecte iniciat al 2017

L’Ajuntament va adjudicar a l’octubre de 2019 a l’escultor britànic la peça, segons el projecte presentat l'any 2017 per homenatjar els brigadistes internacionals que van morir en l'enfonsament del vaixell 'Ciudad de Barcelona', fa 84 anys. El cost de l'escultura és de 29.234,28 euros.

El 30 de maig de 1937, en plena guerra civil espanyola, un submarí italià cedit a l'exèrcit franquista, el General Sanjurjo", va enfonsar davant de la costa de Malgrat un vaixell de incautat a la Companyia Transmediterrania que transportava brigadistes internacionals. El vaixell havia sortit del port de Marsella en direcció a Barcelona i després d'haver estat atacat sense èxit a l'alçada de Lloret de Mar, es va enfonsar finalment a Malgrat.

Un dels brigadistes mort en l'enfonsament del vaixell va ser Robert MacDonald, natural de Glasgow, Regne Unit. Aquest fet va ser conegut per l’escultor Robert MacDonald, que va iniciar un procés de creació conceptual i física que va esdevenir el projecte escultòric conegut com a Solidarity park.

L'any 2017, en una primera reunió a l'Ajuntament va presentar aquest projecte a representats polítics municipals en forma de maqueta i després va ser exposada durant els actes del 80è aniversari de l'enfonsament del ciutat de Barcelona al maig de 2017.