El Departament de Salut de la Generalitat detecta dos casos de dengue a Malgrat

Última revisió 30-10-2023 14:08
30/10/2023

La secretaria de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat ha confirmat dos casos de dengue a Malgrat de Mar. El dengue és una malaltia causada per un virus, que fonamentalment es transmet per la picada d'un mosquit femella infectat. Per això, el Departament de Salut recomana que les persones que pateixin l'aparició de febre sobtada de més de 37,7 acompanyada d'almenys dos altres símptomes com mal de cap intens, dolor darrere dels ulls o nàusees o vòmits, es posin en contacte amb el CAP. La Generalitat i l'Ajuntament han començat a repartir unes cartes informatives a totes les cases malgratenques per informar sobre aquest virus. 

 

El dengue és una malaltia causada pel virus del dengue que fonamentalment es transmet per la picada d’un mosquit femella infectat. Els principals vectors del virus són els mosquits del gènere Aedes, especialment el mosquit tigre. 

A Catalunya, es registren anualment casos de dengue en viatgers que retornen de zones endèmiques, que poden transmetre la malaltia a través de picades de mosquits a altres persones i donar lloc a casos entre la població autòctona. Per tal d’evitar que el dengue es continuï transmetent, quan es detecten aquests casos s’extremen les mesures de vigilància i control a la zona. 

A Malgrat de Mar s'han notificat dos casos de dengue. Davant d'això, el Departament de Salut informa a la ciutadania que és important que, encara que no s'hagi viatjat, si els darrers 10 dies o a partir d’ara s'han tingut o es tenen alguns dels símptomes següents, cal posar-se en  contacte amb el CAP:

- Aparició sobtada de febre ≥37,7ºC 

Acompanyada d’almenys dos dels símptomes següents: 

- Mal de cap intens 

- Dolor darrere els glòbuls oculars 

- Nàusees o vòmits 

- Erupció cutània 

- Dolor muscular 

- Dolor articular 

 

El metge de família valorarà quines proves són necessàries per confirmar o descartar la malaltia. 

El dengue no es transmet de persona a persona. Sempre cal la intervenció d’un mosquit tigre. El mosquit comú no transmet la malaltia. Un mosquit infectat el pot transmetre durant tot el seu cicle de vida, que és entre 10 i 42 dies. Per això en els últims dies, l'Ajuntament ha reforçat el tractament que periòdicament porta a terme per combatre el mosquit tigre. 

 

120 casos a Catalunya l'any passat

El dengue és una malaltia molt estesa a països tropicals i subtropicals. Cada any es notifiquen casos importats a Catalunya en persones que retornen de viatges a aquests països. L’any 2022 hi va haver 120 casos confirmats a Catalunya. Tots importats. Els anys 2018 i 2019 hi va haver casos autòctons a Espanya (2 a Catalunya) i França, el 2020 a Itàlia i França (11 i 13 casos respectivament) i el 2022 brots detectats a Eivissa, amb 6 casos, i a França, amb 9 brots i 65 casos.

A principis d’agost del 2023, a Catalunya, es va detectar el primer cas de transmissió autòctona de dengue d’aquest any, a la zona de Tarragona.