El cementiri municipal disposa d'un espai de dol gestacional, perinatal i neonatal

Última revisió 05-08-2022 13:51
05/08/2022

Les famílies de Malgrat de Mar que han patit una pèrdua gestacional, perinatal o neonatal ja disposen d’un espai per al record i de suport en el cementiri municipal.

Es considera mort gestacional, perinatal i neonatal les pèrdues que es donen durant l’embaràs o en el moment posterior del naixement. És a dir, pèrdues durant la gestació, ja sigui en les primeres setmanes d’embaràs, o en gestacions a partir de les 22 setmanes (considerades morts fetals tardanes), durant el naixement, o les morts dels nounats fins als 28 dies de vida. Segons les dades oficials del Departament de Salut, l’any 2020 a Catalunya van morir 144 menors d’un any.

Les famílies que pateixen aquesta pèrdua reivindiquen un trencament dels tabús i poder visibilitzar-ho i habilitar espais de dol.

El govern municipal ha tirar endavant la creació d'aquest espai amb voluntat de visibilitzar aquesta realitat, perquè les famílies tinguin un espai "per tenir un moment de pensament, d'homenatge, de record". 

L'alcaldessa, Sònia Viñolas, ha explicat que l'Associació a Contracor va demanar formalment la creació d'un espai per al dol gestionacional en el cementiri de Malgrat de Mar. L'alcaldessa ha detallat que es va recollir aquesta proposta i s'ha portat a terme amb l'acompanyament i assessorament de la Asociación Española de Psicologia Perinatal, a través de la psicòloga Meritxell Sánchez. Sònia Viñolas ha subratllat la voluntat que en aquest espai les famílies podran fer el dol i recordar els infants". "No hi ha res més dur que parlar de mort, quan el que esperes és vida", ha dit l'alcaldessa. També ha avançat que el pròxim 15 d'octubre, Dia Internacional de la Mort Gestacional, es farà un acte en aquest espai. 

 

Imatge de l'espai de dol gestacional, perinatal i neonatal. Foto: AjMalgrat.
Imatge de l'espai de dol gestacional, perinatal i neonatal. Foto: AjMalgrat.