Conferència sobre les dones catalanes dels segles XVI i XVII, demà divendres fins la Festa dels Empestats

Última revisió 12-12-2019 10:50
01/08/2019

L'Arxiu Municipal organitza demà divendres per sisè any consecutiu dins els actes de La Festa dels Empestat una conferència, que enguany porta per títol "Ni sempre submises ni sempre illetrades" i tractarà sobre les dones catalanes dels segles XVI i XVII. L'acte tindrà lloc a les 21:30 h als jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala.

La conferència girarà al voltant de com la imatge genèrica de la dona que han transmès les obres dels moralistes medievals i moderns dibuixaven un arquetipus femení dòcil, consagrat únicament a la família, que només abandonava la seva llar natal per formar-ne una altra, sempre sota la tutela mascu-lina, del pare, el germà o el marit. Segons aquest model tradicional, la dona pietosa seguia ?delment la ortodòxia, sense prendre mai la iniciativa, i es mantenia en la ignorància. En aquesta ocasió pretenem donar a conèixer com, més enllà d'aquests textos alliçonadors, existeix una variada i nombrosa documentació que evidencia una realitat molt més com-plexa i estimulant per a les dones, protagonitzada ?ns i tot per algunes ?gures femenines que van exercir el seu poder en molts àmbits socials, laborals i culturals.

La conferència anirà a càrrec de Mercè Gras Casanovas, llicenciada en Història moderna per la Universitat de Barcelona. Ha participat en diversos projectes d'investigació, des d'història de l'alimentació fins a vida conventual femenina. També a realitzat recerca sobre història per a diversos ajuntaments. Arxivera de l'arxiu dels carmelites descalços de Catalunya i Balears, ha publicat una colla de treballs sobre la dimensió històrica i l'aportació cultural de l'Orde. A més, de fa temps duu a terme una recerca sobre la vida del geògraf Josep Aparici i el context cultural entorn la guerra de Succesió, en les seves múltiples facetes.

Aquest és el 6è any consecutiu que l'Arxiu Municipal organitza una conferència dins els actes de La Festa dels Empestats, i s'han tractat temes molt diversos, de la mà d'especialistes en la matèria, relacionats amb el segle XVII: medicina, religiositat, bruixeria, pirateria, art i enguany, el paper de la dona.

Conferència sobre les dones catalanes dels segles XVI i XVII
Conferència sobre les dones catalanes dels segles XVI i XVII