Aprovat un pressupost de prop de 25,5 milions d'euros per al 2023

Última revisió 17-01-2023 11:51
16/12/2022

El govern municipal, format pel PSC i JXC-MEM, va aprovar ahir al vespre el pressupost de l'Ajuntament per al pròxim 2023. La proposta econòmica ascendeix a 25.438.400 euros, un milió i mig d'euros més que el d'aquest 2022, que és 23.915.975 euros. S'ha previst fer inversions per un valor de 5.471.450 euros i s'han incrementat els diners destinats a actuacions de caire social i d'ajuda a les persones, i en especial a l'activitat esportiva en el municipi amb voluntat de fomentar la salut física i mental. Pel que fa a l'oposició, JXM s'ha abstingut en la votació i ERC i CUP han votat en contra.

Pel que fa a les inversions, destaquen les obres de millora del pont de la riera de Sant Genís de Palafolls amb 1.304.000 euros i la d'engegament de la riera en el tram 0 1.175.500 euros. Els 2.479.500 euros que costaran les obres de la riera les finança íntegrament l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). També s'han previst les obres de remodelació del Centre Cívic, que s'han iniciat fa pocs dies, amb una inversió de 796.000 euros; la millora del camp municipal d'esports amb una despesa de 400.000 euros i 500.000 euros més per a l'ampliació del rocòdrom del Grup Excursionista Malgratenc (GEM). A més, s'ha previst una partida de 100.000 euros per redactar un nou projecte per al Passeig Marítim. 

L'alcaldessa, Sònia Viñolas, va dir durant la seva intervenció en el debat de pressupostos que "són l'eina de gestió perquè el nostre consistori pugui oferir i garantir que el municipi l'any 2023 continuarà gaudint dels mateixos serveis d'enguany. Uns serveis de gran importància, per això som avui aquí, per donar-los a conèixer a la ciutadania".

"Vivim moments difícils per culpa de la pujada del preu de les coses més bàsiques del nostre dia a dia. Una pujada que ha suposat l’encariment dels preus dels aliments, del gas, de l'electricitat, dels carburants. Són moments especialment difícils perquè la capacitat econòmica dels nostres ciutadans i la dels nostres petits i mitjans empresaris està minvant i està provocant que s'hagin de replantejar com gestionar les despeses diàries en el cas de les famílies o en el cas de les petites i mitjanes empreses si podran suportar els increments de les factures de la llum i del gas", va manifestar Sònia Viñolas.

"Vull transmetre a la ciutadania que com a màxima responsable del consistori, soc molt conscient d'aquesta preocupació i neguit, especialment la dels nostres veïns que pateixen més  vulnerabilitat. Per això des de l'equip de govern s'ha decidit congelar els impostos", va afegir l'alcaldessa.

La regidoria de Serveis Econòmics, Isabel Ortiz, va detallar que el pressupost té tres eixos destacats. D'una banda, la congelació dels impostos municipals per desè any consecutiu, l'increment del sou del treballadors públics per la directriu de l'Estat i el manteniment de la capacitat inversora de l'Ajuntament. Isabel Ortiz va apuntar que el pressupost de 2023 inclou un estalvi brut de 10.700 euros i un increment dels ingressos en un 1,4% i de la despesa corrent, en un 1,6%. "Aquest pressupost no té estalvi perquè no té marge de maniobra, però ha permès mantenir totes les partides per poder garantir els serveis que presten a la ciutadania, i poder donar-los amb qualitat com sempre", va remarcar. La regidora va destacar que es destinen 5.471.500 euros a inversions per al pròxim any.

La regidora de Serveis Econòmics va subratllar l'increment de la partida de subvencions per a les entitats i clubs esportius passant dels 45.000 euros actuals a 75.000. També s'augmenta la partida destinada a activitats per a la gent gran -de 25.000 a 30.000 euros. 

La portaveu de JXM, Carme Ponsa, va criticar que s'hagués convocat a la ciutadania a l'audiència pública de presentació del pressupost amb més antelació. "l'audiència pública és una bona eina perquè la ciutadania pugui participar i com vostès saben el pressupost és una eina feixuga per poder entendre-ho tot, i dos dies per poder informar-se de tot, no és la millor opció. Hagués estat millor tenir més temps d'antelació i així hi hagués hagut major assistència per part de la ciutadania". Ponsa va qualificar la proposta econòmica del govern municipal per al 2023 de "continuïsta" i va reclamar un increment per a la partida destinada a Cultura. "

El regidor d'ERC, Joaquim Albert, va posar l'accent en el nivell d'execució de les inversions d'aquest 2022 que va dir és del 16,5 % -a data d'octubre. "El ciutadà paga els seus impostos però el govern no és capaç de retornar-li amb les inversions que li pertoquen amb un nivell acceptable i no el 16% que ara portem", va assegurar en el debat plenari del pressupost. També va criticar que el govern no hagi comptat amb l'oposició per elaborar els pressupostos. 

El regidor de la CUP, Enric Zaldo, va exposar que per al seu grup hi ha pilars bàsics per valorar el pressupost com que es mantinguin els serveis públics que funcionen i no que s'externalitzin, com en el cas del Casal Municipal; que el sou dels càrrecs electes i personal directiu "s'emmarquin en uns barems ètics" i que les partides econòmiques socials siguin suficients "per fer front a les necessitats reals de la població i al capitalisme ferotge que vivim"; la Promoció Econòmica ha d'anar de la mà del territori i de la sostenibilitat". "I malauradament, el pressupost per al 2023 es manté en els mateixos arguments pels quals ja vam votar en contra per al del 2022", va argumentar Zaldo. 

El primer tinent d'alcaldessa, i portaveu de JXC-MEM, Jofre Serret, va fer esment que quan es parla de pressupost "sempre apareix la paraula continuïsta". "De fet, quan es parla de pressupostos la postura del govern és continuïsta i també ho és la de l'oposició", va apuntar. Això ens indica hi ha una gran part del pressupost, que són uns 20 milions d'euros que són fixos, la qual cosa ens deixa als 17 regidors amb una capacitat gairebé nul·la per poder decidir on va aquesta despesa pública. I d'això hem de ser molt conscients i coneixedors", va afegir Serret.

"Com que la partida que ens queda per decidir cada any va més minvada, i per tant, les inversions han de ser més petites. I no podem fer-nos trampes ni dir coses que no són", va apuntar Serret. També va defensar que les partides de Cultura cada any s'incrementen, a través de modificacions pressupostàries, i que aquest any, l'augment dels diners que s'hi ha destinat, ha estat de més del 50%. 

 

Consulta aquí sota el pressupost de 2023.

Inversions 2023
Inversions 2023. Foto: AjMalgrat.