Malgrat s'afegeix un any més a la Setmana de la Mobilitat Sostenible

Última revisió 15-09-2023 14:10
15/09/2023

L'Ajuntament s'afegeix un any més a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura. Les activitats programades es faran el 22 de setembre. El tema escollit per la Comissió Europea el 2023 és ‘Eficiència energètica’ i el lema és ‘Combina i mou-te!’, que promou moure's de manera sostenible en el benefici per a la nostra salut i per al medi ambient.

La Setmana Europea de la Mobilitat és una campanya per sensibilitzar de les conseqüències negatives que té l’ús irracional del cotxe a la ciutat. En aquest marc, el 22 de setembre se celebra el Dia sense Cotxes, per trobar solucions als problemes derivats de l’augment del trànsit a les ciutats.

El divendres 22 de setembre al matí davant de tots els centres educatius de Malgrat de Mar, des de l'Educació Infantil fins a Secundària, es farà l'activitat "Al carrer tots hi pintem", que consisteix a tallar el trànsit de vehicles davant les escoles i instituts.

D'aquesta manera, els alumnes ocuparan el carrer des de les 9:30 h i fins a les 12 h i pintaran a terra o bé, hi passejaran o hi jugaran. L'objectiu d'aquesta activitat és reivindicar la importància del vianant davant els vehicles.

De 17 h a 18 h a l'Arxiu Municipal, es farà una xerrada informativa sobre les comunitats energètiques, que aniran a càrrec de Som Energia, i a partir de les 18 h i fins a les 20 h, un taller participatiu per crear una comunitat energètica. 

L'Ajuntament vol crear una comunitat energètica que inclogui la zona industrial de Can Patalina -on el consistori malgratenc té diverses dependències-, l'escola pública Marià Cubí i Soler i el complex esportiu MES Malgrat, així com tots els habitatges del municipi. L'actuació preveu incloure tant el sector públic com el privat, amb les demandes diferents d'energia i amb els diversos hàbits de consum. 

El consistori treballa des de fa mesos en la redacció de l'Agenda 2030 i la millora de l'eficiència energètica és una de les accions més destacades. Una comunitat energètica és una entitat legal on els ciutadans, empreses i administració local s’uneixen, com a usuaris finals d’energia, per a cooperar en la generació, la distribució del consum, l’emmagatzematge, el subministrament, l’agregació d’energia de fonts renovables o oferir eficiència energètica i servei de gestió de la demanda. 

 

Setmana de la Mobilitat a Malgrat des de fa 23 anys

Els objectius principals de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura són els següents:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

La Regidoria de Medi Ambient organitza des de fa 23 anys la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i des de fa 16 anys, "Al carrer tots hi pintem!". 

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura
Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Foto: AjMalgrat.