La col·locació de l'escultura en memòria dels brigadistes internacionals començarà aquesta primavera

Última revisió 05-03-2021 14:24
05/03/2021

La Junta de Govern Local va aprovar ahir al migdia l’adjudicació de les obres per col·locar la base de la peça escultòrica en memòria dels brigadistes internacionals morts a Malgrat fa 84 anys. Malgrat de Mar retrà aquest homenatge amb una escultura de l’artista i activista anglès Robert MacDonald, que es col·locarà al Passeig de Mar, just davant on es va enfonsar el vaixell ‘Ciudad de Barcelona’, que va ser torpedinat per un submarí italià a les ordres de l'exèrcit franquista.

 

Les obres de col·locació de la llosa, que serà la base de l’escultura, van ser adjudicades a l’empresa Construmat Pinalba SL per un import de 28.375.17 euros. Les obres es posaran en marxa en les pròximes setmanes. La col·locació d’aquesta llosa permetrà la instal·lació de la peça escultòrica. La proposta de MacDonald és una escultura amb 60 figures esculpides representades cantant a bord d'un vaixell conceptual, amb un seient a la base en forma d'ones. 

 

Un projecte iniciat al 2017

L’Ajuntament va adjudicar a l’octubre de 2019 a l’escultor britànic la peça, segons el projecte presentat l'any 2017 per homenatjar els brigadistes internacionals que van morir en l'enfonsament del vaixell 'Ciudad de Barcelona', fa 84 anys. El cost de l'escultura és de 29.234,28 euros.

El 30 de maig de 1937, en plena guerra civil espanyola, un submarí italià cedit a l'exèrcit franquista, el General Sanjurjo", va enfonsar davant de la costa de Malgrat un vaixell de incautat a la Companyia Transmediterrania que transportava brigadistes internacionals. El vaixell havia sortit del port de Marsella en direcció a Barcelona i després d'haver estat atacat sense èxit a l'alçada de Lloret de Mar, es va enfonsar finalment a Malgrat.

Un dels brigadistes mort en l'enfonsament del vaixell va ser Robert MacDonald, natural de Glasgow, Regne Unit. Aquest fet va ser conegut per l’escultor Robert MacDonald, que va iniciar un procés de creació conceptual i física que va esdevenir el projecte escultòric conegut com a Solidarity park.

L'any 2017, en una primera reunió a l'Ajuntament va presentar aquest projecte a representats polítics municipals en forma de maqueta i després va ser exposada durant els actes del 80è aniversari de l'enfonsament del ciutat de Barcelona al maig de 2017.