El llibre "Vògits, modolons i desfedors", que recull la cultura oral del Maresme Nord a l'entorn de l'aigua i la terra, es presenta a Malgrat el 18 d'abril

Última revisió 14-01-2020 15:58
01/04/2009

El llibre "Vògits, modolons i desfedors. Recull de cultura oral del Montnegre (II)" de Daniel Rangil es presentarà el proper 18 d'abril a la Biblioteca La Cooperativa en un acte organitzat pel Servei d'Arxiu i Publicacions de l'Ajuntament. L'excoordinador general d'Unió de Pagesos, Pep Riera, presentarà el llibre, acompanyat de l'autor Daniel Rangil.

Aquest llibre és el segon lliurament d'una trilogia de la cultura oral del Montnegre, formada també per "Històries i llegendes de l'any vuit", publicat l'any passat, i "Piles i súties", en procés d'elaboració. Aquest segon llibre està basat en les converses de l'autor amb 140 persones que parlen de l'aigua i de la terra, de rieres farcides de peix, de fonts i de llevantades.

Al llarg de les 300 pàgines del llibre es pot trobar un model de vida marcat pels cursos fluvials del Maresme i pel lligam a la terra. La dependència d'aquests dos elements va propiciar un munt d'oficis que ara ja formen part de la història. Els saurins que tenien les seves tècniques per trobar aigua subterrània com en Josep Montsant de Sant Cebrià o en Josep Pujol de Calella; els minaires (n'hi havia molts a Arenys de Munt que treballaven per Llavaneres i Mataró....); els moliners com la família Bassols que havien fet anar molins de Sant Iscle i de Malgrat i els cistellers com Joan Solà de Tordera, entre altres. El llibre recull alguns fets històrics com la inundació del carrer del Mar de Malgrat el 1912.

El calellenc Daniel Rangil va ser membre fundador de l'Associació de Masies d'Hortsavinyà i de la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda. Ha participat en la recuperació d'antics camins rurals i de l'escola i les festes tradicionals d'Hortsavinyà. Del 1990 al 2008 ha indagat en la memòria de 140 persones vinculades al Montnegre, entès com les muntanyes, valls i planes que hi ha entre el mar, la Tordera i les rieres que neixen al Collsacreu.

El llibre
El llibre "Vògits