El ple aprova inicialment l'Agenda Urbana 2030

Última revisió 09-04-2024 10:36
15/03/2024

El govern municipal, format per PSC, JXM i MeM, i ERC, a l'oposició, van votar a favor de l'aprovació inicial de l'Agenda Urbana 2030 en el ple d'ahir vespre. Es tracta d'un full de ruta que inclou els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per les Nacions Unides en l’Agenda Urbana 2030 de Desenvolupament Sostenible i que ha de ser l'eix vertebrador del Pla d'Acció Municipal. La CUP es va abstenir en la votació i el PP no assistir al ple per motius de salut. 

L’Agenda Urbana de Malgrat de Mar 2030 és un document estratègic i transversal per garantir que les polítiques municipals i els projectes locals que s’implantin en el municipi en els pròxims anys ho facin tenint en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

És un full de ruta per projectar i construir el Malgrat del futur, per fer-lo més amable, acollidor i inclusiu; amb un creixement econòmic equitatiu i sostenible; compromès amb el canvi climàtic i resilient per ser més saludable i eficient.

El pla d'acció de l'Agenda Urbana està dividit en tres nivells, que engloben cinc dimensions, sis eixos estratègics, vint-i-dues línies i 222 accions estratègiques, les quals estan en consonància amb l'Agenda Urbana de l'Estat espanyol, la dels pobles i ciutats de Catalunya 2050 i la de la Unió Europea. 

Els eixos estratègics són la projecció del territori i el model de ciutat al voltant de la idea de fer un municipi accessible i sostenible; prioritzar el medi ambient i l'adaptació al canvi climàtic; garantir una societat cohesionada, inclusiva, segura i justa; impulsar una l'economia competitiva i innovadora i treballar per una gestió pública transparent i participativa, basada en la governança. 

Un cop aprovada l'Agenda Urbana es crearà una Comissió de Seguiment del Pla d'Acció Municipal de l'Agenda Urbana per avaluar les accions estratègiques i les actuacions que es portin a terme. 

 

"És un document de tot el poble"

El regidor comissionat de l'Agenda Urbana, Miquel Casajuana, va subratllar en el ple la importància d'aquest document estratègic: "Intentem fer-lo nostre. No és un document del govern és un document de tot el poble, perquè marcarà un abans i un després en la política municipal". 

El regidor responsable de l'Agenda Urbana 2030 ha destacat que una de les actuacions que és prioritària és la mobilitat alternativa per impulsar l'ús del transport públic i d'altres, com la bicicleta, així com donar prioritat al vianant. 

Miquel Casajuana ha detallat que ara s'elaborarà el Pla d'Actuació Municipal (PAM) d'acord amb el document estratègic de l'Agenda Urbana de Malgrat de Mar 2030.

El portaveu d'ERC, Joaquim Albert, va demanar que aquest pla sigui "un document dinàmic i que la ciutadania el pugui consultar i qui saber quines accions s'han fet i quines queden pendents d'executar". 

L'Ajuntament va començar a treballar en la redacció de l'Agenda Urbana del 2030 a l'agost de 2022. Es van crear cinc taules de treball transversals dels diferents departaments del consistori. 

 

Consulta aquí sota el document íntegre de l'Agenda Urbana de Malgrat de Mar 2030.

Agenda Urbana
Coordinació de l'Agenda Urbana de Malgrat de Mar 2030. Foto: Agenda Urbana de Malgrat de Mar 2030.

Vídeos

Ple ordinari 14/03/2024