Més d'una cinquantena de voluntaris tindran cura del niu de tortuga careta des d'avui i fins a final de mes

Última revisió 04-08-2023 13:02
04/08/2023

Més de 50 voluntàries i voluntaris participen en el programa de vigilància del niu de tortuga careta a la platja de La Conca, que ha començat avui. El seguiment del niu s'allargarà fins al dia 27 d'agost. Els voluntaris es combinen diferents franges horàries per tenir vigilat el niu durant les 24 hores del dia. 

Avui a les sis del matí s'han iniciat els torns de vigilància del niu de tortuga careta. Les voluntàries i els voluntaris trien quins dies i quines franges horàries volen cobrir. Durant les guàrdies, disposen de diferent material per poder fer el seguiment com frontals de llum, guants, entre altres. La Regidoria de Sosteniblitat també posa a disposició dels voluntaris llibres, jocs de taula i material per pintar per fer més amena la guàrdia, sobretot en el cas de famílies amb mainada que hi participen.

La Regidoria agraeix la bona resposta de la ciutadania a participar en el voluntariat i fa una crida per aconseguir cobrir les vigilàncies dels dies 15, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 i 24 d'agost. 

A Malgrat de Mar es va localitzar el passat 26 de juny un niu de tortuga careta (Caretta caretta), una espècie en perill d’extinció, a la platja de Malgrat de Mar. El niu trobat tenia 130 ous, un dels quals estava trencat. 90 ous s'han mantingut al niu de la platja i la resta han estat traslladats al CRAM i al CRARC. En l'operatiu, ha col·laborat la Policia Local i l’Ajuntament de Malgrat de Mar.

La Brigada Jove de Malgrat de Mar accedeix cada dia al niu per prendre la temperatura del niu per comprovar que evoluciona correctament. Aquestes dades es passen al personal tècnic de Caretta a la vista, l'entitat que fa el seguiment.

Els voluntaris faran torns per poder tenir cura del niu durant tot el dia i fins a final d'agost, quan és previst que neixin les tortugues. Les persones interessades a formar part del seguiment poden inscriure mitjançant aquest formulari. 

 

Temporada de cria

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament, hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Com hem d’actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?

Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d’incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en aquest procés.

En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de Vulnerable.

 

Notícies relacionades:

Localitzat a la platja un niu de tortuga careta, una espècie protegida

Formació sobre la preservació de la tortuga careta amb la participació de pobles del Maresme i la Selva

Niu de tortuga careta
Imatge d'avui a primera hora del matí en el niu. Foto: AjMalgrat.