Sequera

Malgrat de Mar, en situació de preemergència

                                           

 

Malgrat de Mar és ara en estat de preemergència. Des del 29 de novembre, Malgrat forma part dels 202 municipis del sistema Ter-Llobregat que es troben en aquest estat, pas previ a l'estat d'emergència. Els embassaments són al 18% i es preveu que pròximament entrin en situació d'emergència ja que la previsió meterorològica pronostica un hivern sense pluges.

El consum d'aigua per habitant es limita a 210 litres per dia.

El govern de la Generalitat de Catalunya ha activat aquesta fase de preemergència, no prevista en el Pla de Sequera, per intensificar algunes mesures restrictives per estalviar recursos i allunyar tant com sigui possible l'entrada en situació d'emergència, que contempla restriccions molt dures per a la ciutadania i les activitats econòmiques.  

Des del 7 de març i fins el 28 de novembre, Malgrat de Mar ha estat en fase d'excepcionalitat que limitava l'aigua a 230 litres per persona i en reduïa l'ús agrícola, industrial i lúdic. 224 municipis i 5,9 milions de catalans estaven afectats per aquesta declaració d'excepcionalitat per sequera hidrològica en el sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià-Muga.

 

Consulta totes les restriccions d'aquesta fase:

 

                                           

                                                        

Consells per estalviar aigua

Una persona pot arribar a consumir entre 100 i 200 litres d'aigua potable en un dia, un bé escàs que cal preservar i evitar-ne el malbaratament. Si es prenen mesures per estalviar-la, es pot arribar a reduir en un 30% el consum continu d'aigua a casa.

- Tancar les aixetes quan no s'utilitzen

En rentar-se les mans o les dents es consumeixen entre 2 i 18 litres d'aigua (una aixeta oberta raja a 10 litres/minut), segons si la persona deixa córrer l'aigua inútilment o bé tanca l'aixeta mentre s'ensabona, es neteja les dents, s'afaita o renta els plats a mà.

- Incorporar a les aixetes dispositius reductors del cabal

Són econòmics i senzills de col·locar, ja que s'enrosquen a les mateixes aixetes i redueixen el consum d'aigua fins a un 50%. Si cal canviar les aixetes, posar monocomandament; el seu consum d'aigua és de 6 a 8 litres/minut.

- No descongelar els aliments sota l'aixeta

Si es treuen amb temps del congelador o es descongelen amb el microones s'aconsegueix no malbaratar aigua.

- Dutxar-se en lloc de banyar-se

Quan es dutxa una persona consumeix entre 30 i 80 litres d'aigua, mentre que per omplir una banyera són necessaris entre 200 i 300 litres.

També és important aprofitar l'aigua que surt mentre s'espera que s'escalfi l'aigua de la dutxa, i en comptes de deixar-la perdre, recollir-la amb una galleda i utilitzar-la per netejar, regar, etc.

Hi ha dispositius reductors del cabal per a les aixetes de les dutxes que permeten estalviar fins a un 50% d'aigua.

- Reparar les aixetes i cisternes dels vàters que perdin aigua

En el cas de fuites d'aigua, cada gota que cau cada dos segons sumen en total 6.000 litres d'aigua malbaratada a l'any, i un fil d'aigua que no s'atura són 36.000 litres/any. Si s'eviten les fuites i es reparen les aixetes que degoten es pot aconseguir un estalvi de fins a 30 litres al dia.

- Instal·lar cisternes de vàter amb doble càrrega

Cada vegada que s'utilitza la cisterna del vàter es consumeixen entre 6 i 10 litres d'aigua. Una mesura per reduir aquesta quantitat és col·locar una o dues ampolles plenes de sorra dins del dipòsit del vàter o instal·lar un sistema de buidatge regulat, que permetrà reduir a la meitat el consum d'aigua. D'aquesta manera es pot evitar gastar uns 4.000 litres d'aigua l'any.

- No utilitzar el vàter com a paperera

D'aquesta manera s'evita gastar entre 6 i 10 litres d'aigua per cada vegada que s'activa la cisterna.

- Posar la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzar programes d'estalvi

Un cicle d'una rentadora utilitza de 60 a 90 litres d'aigua (si la rentadora no és de baix consum, pot consumir uns 200 litres d'aigua), i el del rentavaixella de 18 a 30 litres. Cal tenir ambdós electrodomèstics a plena capacitat abans de posar-los en funcionament, el que permetrà estalviar aigua i energia elèctrica.

- No utilitzar la mànega per a la neteja de vehicles

Rentar el cotxe en un túnel de rentatge  -que disposen d'instal·lacions que reciclen l'aigua- o amb una esponja i una galleda en lloc d'utilitzar la mànega, que pot consumir fins a 350 litres d'aigua.

 

 

 

                                           

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 04-12-2023 12:38