El ple aprova per unanimitat una moció de suport a la pagesia

Última revisió 19-03-2024 10:45
19/03/2024

El ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat dijous passat una moció de suport a la pagesia, i en especial, a la de Malgrat de Mar. La proposta inclou exigir a l'Agència Catalana de l'Aigua actuacions per evitar la salinització de l'aqüífer de la Tordera i es compromet a dotar de suport jurídic als pagesos per agilitzar tràmits burocràtics, promoure la constitució del Consell Agrari Municipal i estudiar la creació d'un banc de terres municipal, entre moltes altres accions de suport. 

Els grups municipals de la corporació donen suport a la pagesia en les seves queixes i reivindicacions, les quals han posat de manifest en l'últim mes a través d'accions i protestes. L'Ajuntament ha volgut expressar la seva solidaritat amb aquestes queixes i en especial, amb les del sector local de la pagesia.

Els diferents grups municipals -PSC, JXM, ERC, MeM, PP i CUP- es van reunir fa unes setmanes amb pagesos de Malgrat de Mar i de la trobada va sorgir una moció de suport que recull la voluntat de fer costat a aquest sector econòmic en les seves reivindicacions. 

Malgrat de Mar té 400 hectàrees d'horta. Els pagesos locals a més, de les reivindicacions generals del sector, també pateixen altres dificultats com el risc de patir la salinització de l'aqüífer de la Tordera, l'incivisme i els robatoris, la dificultat de garantir el relleu generacional i la preservació dels camins, entre altres. 

 

Els acords de la moció

Després de recollir les inquietuds, queixes i reivindicacions dels pagesos malgratencs, els grups municipals han consensuat una moció que proposa, a més, de mostrar la solidaritat amb el sector les següents accions:

-Exigir a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) l’execució de les obres a la depuradora de l’Alt Maresme que han de permetre canalitzar l'aigua fins a l'aqüífer de la Tordera, millorar-ne la qualitat i augmentar el nivell d'aigua per evitar-ne la salinització.

-Posar a disposició dels pagesos el suport jurídic necessari per agilitzar els tràmits burocràtics als quals han de fer front per complir amb les normatives.

-Continuar apostant per la formació i la divulgació de la pràctica agroecològica per incentivar el relleu generacional del sector.

-Promoure la creació del Consell Agrari Municipal i dotar-lo de les eines, recursos i sobirania perquè sigui un òrgan de ple dret vinculat a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

-Estudiar la viabilitat de la creació d’un banc de terres municipal, coordinat amb el banc existent de la Diputació de Barcelona que permeti desenvolupar nous projectes agraris.

-Impulsar mesures que permetin millorar la seguretat al Pla de Grau per evitar furts.

-Millorar la preservació dels vials i camins municipals al Pla de Grau, així com millorar l’estat dels vorals amb l’objectiu de facilitar el flux natural de l’aigua de pluja.

-Demanar la implicació, col·laboració i coordinació de totes les administracions: catalana, espanyola i europea, que tenen competències en agricultura i ramaderia per tal de trobar les solucions als reptes que afronta el sector primari. Escoltant-lo, negociant, i pactant, sense prendre mesures i decisions unilaterals.

 

Camps del Pla de Grau
Imatge d'arxiu del Pla de Grau. Foto: AjMalgrat.