Consolidació dels espais amb vegetació psammòfila protegits

Última revisió 19-08-2020 13:52
19/08/2020

El projecte de renaturalització del paisatge vegetal a la Platja de La Conca està consolidat. Així ho afirma l'estudi realitzat pel botànic, consultor ambiental i expert Cèsar Gutiérrez que fa un anàlisi i comparativa d'aquests espais des del 2012 fins ara. Durant aquests vuit anys, s'ha passat de 13 a 21 espècies. 

Segons l'estudi, en els diferents espais amb vegetació psammòfila hi ha actualment un seguit d’espècies que eren absents el 2012. També s'ha detectat que durant aquests anys han desaparegut algunes espècies, però són moltes més les que han aparegut. Aquesta diagnosi inclou diferents dades sobre l'amplada vegetada, el recobriment de la vegetació, la riquesa dels diferents espais i la diversitat. L'estudi determina que s'ha millorat en riquesa, diversitat i recobriment de la vegetació, i per contra, s'ha reduït l’amplada vegetada, possiblement pels efectes del temporal Gloria.

L'estudi destaca que gràcies a la sembra que es va realitzar amb alumnes de les escoles del poble l'any 2018 han aparegut espècies com Crucianella angustifolia, Micropyrum tenellum, Sideritis romana i Jasione montana.

El botànic Cèsar Gutierrez comenta també en el seu estudi que la comparativa d'aquests vuits anys ofereix "uns resultats força positius pel que fa a l’evolució experimentada" i destaca l'aparició de 8 espècies més.

L'estudi també planteja possibles actuacions de futur per continuar gestionant els espais protegits de les psammòfiles: 

  • Actuar amb els rizomes de canyer
  • Conservar les depressions excavades pel glòria ja que aquestes morfologies aporten heterogeneïtat a l’hàbitat
  • Seguir fent activitats de resembra
  • Elaborar aquests estudis cada 5 anys
  • Reforçar les mesures adreçades a evitar el trepig dels visitants fora de les àrees imprescindibles per al pas, la comparativa entre transsectes fa palesa que la millor riquesa i diversitat està en els espais més allunyats del poble.

 

Un projecte iniciat l'any 2001

L'Ajuntament de Malgrat va iniciar el projecte de Renaturalizació del Paisatge Vegetal a la Platja de la Conca l'any 2001. Aquest projecte sempre ha estat supervisat pel botànic Cèsar Gutiérrez i Perearnau i va comptar inicialment amb la col·laboració de la Fundació Territori i Paisatge (actual Fundació La Pedrera) per tal de recuperar aquesta tipologia d’hàbitat a Malgrat de Mar.

Les plantes psammòfiles estan adaptades a substrats sorrencs, amb mobilitat -dunes- i també salinitat elevada. Al llarg d’aquests anys, les diferents espècies psammòfiles s’han zonificat en l’amplada de la platja en funció de les seves necessitats. Actualment les plantes psammòfiles més pròximes al mar tenen més oportunitats de regeneració espontània per les llavors que poden portar els temporals.