">

Presenten 88 propostes per a la recuperació social i econòmica de Malgrat de la crisi provocada pel covid_19

Última revisió 04-06-2020 15:30
04/06/2020

Una trentena d'entitats i representants de diversos sectors econòmics i socials del poble han presentat 88 propostes per a la recuperació social i econòmica de Malgrat de la crisi provocada per la pandèmia del covid_19.  La presentació de propostes és la primera acció que porta a terme la comissió de treball per a la recuperació social i econòmica de Malgrat. Agents polítics, econòmics, socials i culturals del municipi van constituir el 13 de maig aquesta comissió que té com a objectiu proposar, debatre i consensuar mesures que permetin la recuperació de Malgrat de l’impacte de la pandèmia. Ara es tanca la fase final del procés d'elaboració de propostes, les quals es debatran en el pròxim ple municipal del dia 18 de juny. La comissió farà seguiment i avaluació de les propostes. 

Les 88 propostes presentades es divideixen en 2 grans àmbits: el sòciocultural i d'atenció a les persones i l'econòmic i empresarial. 

Àmbit econòmic i empresarial

En l’àmbit de l’ocupació, els agents que han participat han posat de manifest que és urgent i imprescindible la creació de llocs de treball i el foment de l’ocupació. Cal que l’administració estigui preparada, mitjançant el re-disseny dels serveis d’ocupació, estimulació de la col·laboració entre els diferents sectors del municipi i l’Ajuntament. Així mateix, hi ha diverses aportacions per tal de vetllar per afavorir el treball protegit i els sectors de la població més vulnerables. En el mateix sentit, es proposa que l’administració tingui en compte el Servei d’Orientació Laboral de Càritas.

En l'àmbit del comerç les propostes es divideixen en planificació, promoció i mesures econòmiques. En l’apartat de planificació es proposa l’elaboració d’un pla específic de reactivació dels mercats de marxants i la redacció d’un pla i estratègies per al comerç local. En l’apartat de promoció es recullen idees com la creació de campanyes per incentivar el consum de productes locals, campanyes de promoció del comerç de proximitat, creació de vals d’intercanvi o creació d’un mercat digital de venda en línia. Les mesures econòmiques que es proposen per a la reactivació del comerç, a més de rebaixar la pressió fiscal, serien programes de subvencions. Es proposa també subvencionar la rebaixa del lloguer dels locals comercials.

Pel que fa a la promoció del municipi, a més de la millora d’infraestructures pròximes al sector turístic i de l’espai públic en general, es proposa treballar la marca de Malgrat de Mar, promocionar-la als mitjans i millorar la imatge com a destinació turística.

En relació a l’àmbit del turisme, es proposa desestacionalizar la temporada, mitjançant, entre d’altres, consolidar el procés de modernització dels equipaments. Les propostes de millora del sector turístic fan referència en especial al manteniment i embelliment de l’entorn, la millora de la comunicació entre l’administració i el sector. Es posa èmfasi en les propostes de millora de la infraestructura, en especial les malmeses pel temporal Glòria. Una proposta concreta per al desenvolupament turístic és l’obertura i promoció d’un canal per a Kite Surf.  Per últim, es proposa també donar suport al sector turístic en la implementació dels diferents protocols que hauran de seguir tots els establiments turístics i de restauració, per tal de garantir a les persones usuàries que les instal·lacions són segures en la prevenció de contagis.

En quan a fiscalitat, les propostes són que l’Administració rebaixi la pressió fiscal sobre les activitats, de manera proporcional a l’impacte que la crisi pel Covid-19 hagi pogut ocasionar. Es proposa la rebaixa de tots els impostos i taxes municipals, com la de música a l’aire lliure o revisió de piscines. Es proposa també que la fiscalitat sigui progressiva, sostenible i redistributiva.

En relació a l’economia, es proposa la millora de mesures organitzatives, l’elaboració d’un catàleg d’activitat econòmica o estudi socioeconòmic per saber on som, la creació d’un fons municipal per a la reactivació dels diferents sectors i ajuts per autònoms i PIMES. 

 

Àmbit sòcio-cultural i d’atenció a les persones

Relacionat amb l’educació es proposa Impulsar projecte Educació 360, amb l'objectiu d'aconseguir equitat educativa i igualtat d’oportunitats, generar relacions entre escoles i altres sectors, treballar per compensar la pobresa infantil, garantir activitats de lleure durant l’estiu, i incrementar les beques. 

En relació amb la cultura, el teixit associatiu i els barris, les propostes de la Comissió es basen en aprofitar la tasca de les entitats i associacions culturals i juvenils per a fer més accessible la cultura a la població en general, incentivar i conscienciar a les entitats i associacions a fer la despesa en comerç i prestadors de serveis de proximitat. Mantenir les inversions municipals en cultura, reactivar els actes culturals en nous formats, recuperar els sopars de carrer, promocionar els artistes locals i dur la cultura al carrer.

Les propostes que la Comissió ha elaborat en relació als Serveis Socials, estan relacionades amb la detecció dels més vulnerables, la implantació de targetes moneder i ajuts a la mobilitat,  la revisió i actualització de protocols, la creació d'espais i equipaments dotats dels recursos necessaris, materials i humans, per atendre les urgències en els àmbits alimentari, habitacional i psicològic de la població i l’increment dels Serveis d’Atenció Domiciliària.

Respecte la gestió i distribució dels aliments les propostes se centren en incrementar el suport a les entitats assistencials i la lluita contra el malbaratament amb nombroses propostes amb aquest objectiu.

Per concloure, hi ha tot un seguit de propostes sobre altres temes, com el suport psicològic, les xarxes de voluntariat, entre d’altres. D’aquestes destaca pel seu valor estratègic, la proposta de l’Associació de Comerciants de crear un espai plural, representatiu, intergeneracional... que repensi el futur de Malgrat. Una taula multisectorial i ramificada que dissenyi el Malgrat del futur.

 

El primer tinent d'alcalde i regidor de Participació Ciutadana, Jofre Serret, ha destacat que "des del govern valorem molt positivament i agraïm la gran col•laboració de tots els sectors en la comissió on hem treballat gairebé un centenar de propostes de molt alt nivell que ens permetran ajudar a reactivar Malgrat de Mar en tots els àmbits".