Un centenar de persones assisteixen a la conferència sobre la lluita contra la pesta al segle XVII

Última revisió 12-12-2019 23:31
07/07/2014

El Servei d'Arxiu Municipal va estrenar divendres el Jardí de la Torre de la Vídua de Can Sala i també un nou format de nits d'història amb la conferència "L'arribada del quart genet de l'Apocalipsi. La lluita contra la pesta del segle XVII". La xerrada, a la qual hi va assistir un centenar de persones, va anar a càrrec d'Alfons Zarzoso, responsable del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya. La conferència forma part dels actes de la Festa dels Empestats d'aquest 2014.

La conferència va servir per explicar com estava estructurada la medicina del segle XVII, basada en els principis del que s'anomena la medicina galènica sistematitzada pel grec Galè de Pèrgam. Aquests principis van funcionar fins ben entrat el segle XIX, quan es van començar a utilitzar tèniques de laboratori per analitzar les malalties.

Alfons Zarzoso -responsable del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i professor d'Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialista en Història de la Medicina a la Catalunya moderna i contemporània- va descriure la pesta com "un caos, que destruia la societat a la que afectava i contra la qual es lluitava amb els recursos de què es disposava". El conferenciant va explicar que tot i que en aquell moment no se sabia l'origen de la pesta (no es va saber ben bé fins al segle XIX, quan es va demostrar que venia d'un bacteri que s'originava en els rates i que era trasmès a l'esser humà a través de les puces), la forma de lluitar-hi era poc eficient, però no del tot desencaminada. És en aquest sentit on entren en joc alguns principis del que vindríem a anomenar medicina galènica, com ara que hi hagi ventilació (que l'aire net pugui circular) o que hi hagi un control més estricte dels controls sanitaris als mercats, a través de la figura del Mostassaf.

Zarzoso va destacar també la importància del fet religiós, perquè la societat del moment creia que amb l'ajut de Déu i dels sants la malaltia podia ser vençuda.