Mor Ramon Garriga Marquès

Última revisió 14-01-2020 15:46
15/03/2010

Ramon Garriga Marquès va morir ahir diumenge als 88 anys d'edat. Home polifacètic i prolífic va destacar en el món del periodisme, de la diplomàcia i de l'esport, i va ser regidor de l'Ajuntament de Malgrat de Mar per ERC del 1991 al 1995. Ramon Garriga Marquès serà enterrat avui dilluns a les 16:30 h a l'Església de Sant Nicolau.

Ramon Garriga Marquès va nèixer l'11 d'octubre de 1921 al carrer dels Ollers. Va estudiar a les escoles Fonlladosa amb el mestre Planagumà, i va destacar en la pràctica de diferents esports, entre ells el futbol, el bàsquet, la natació i el waterpolo. Va estudiar a l'Escola d'Agricultura de la Generalitat i després de la guerra civil va marxar a Madrid per convalidar els estudis, activitat que va compaginar amb feines de representació comercial de diversos comerciants malgratencs. L'any 1951 una empresa d'importació i exportació de Barcelona li va oferir obrir una delegació a Helsinki, Finlàndia. Va anar-hi en principi, per un any, i s'hi va estar 22 anys. Va compaginar la feina amb la pràctica periodística, col·laborant amb mitjans de comuncació com "La Vanguardia", "ABC", "El mundo deportivo" i "Vida deportiva", entre molts altres; treballant als serveis de premsa dels Jocs Olímpics de Helsinki l'any 1952, i fent de corresponsal delegat de Ràdio Nacional d'Espanya i Televisió Espanyola als Països Nòrdics. També va fer tasques de diplomàcia durant la seva estada a Finlàndia i va treballar al consolat fent de canceller i encarregant-se de qüestions comercials i turístiques.

Durant la seva llarga estada a Helsinki, va col·laborar amb la premsa escrita local: "Estilo", "La voz de Malgrat" i "Som-hi!". Va tornar a Malgrat l'any 1973 i va editar diversos llibres: "Desde el techo de Europa", "Guia del viatge de negocis", "Francesc Arnau i Cortina: l'alcalde de Malgrat" i "Història del círculo ecuestre". També va participar en l'edició "Biografia de 100 catalans il·lustres" amb treballs sobre els malgratencs Ramon Turró i Marià Cubí. A més, va continuar escrivint per a premsa i va fer nombroses traduccions.

El seu treball més important va ser la traducció al català de l'epopeia finesa el "Kalevala", una de les grans obres èpiques de la literatura universal. El treball, després de molts anys de dedicació, es va presentar a Malgrat, a La Barretina, el 21 de desembre de 1997, tal i com es pot veure a la imatge de sota. Aquesta tasca li va ser reconeguda amb el Premi de la Crítica Serra d'Or 1998 i el premi de traducció de la Institució de les Lletres Catalanes l'any 2000.