L'Ajuntament i la Parròquia posen a l'abast de tothom la consulta digital dels llibres parroquials

Última revisió 14-01-2020 15:59
27/10/2008

El Servei d'Arxiu Municipal va presentar ahir al matí la digitalització dels llibres parroquials de Malgrat (1563-1907), que es poden consultar a l'Ajuntament i a la Parròquia des d'avui. La presentació es va fer en el marc de la primera Matinal d'Història de la nova temporada, que també va incloure la conferència "Els arxius parroquials des de la perspectiva social" a càrrec de Joaquim Maria Puigvert. La Biblioteca La Cooperativa es va omplir de gom a gom en aquesta primera Matinal de la tempor

Els llibres parroquials de Malgrat -els anomenats sagramentals: batejos, comunions, matrimonis, defuncions i albats- des de 1563 fins a 1907 han estat digitalitzats i posats a l'abast de tothom. Aquests arxius històricament molt importants i que constitueixen la documentació més antiga de Malgrat han estat digitalitzats respectant la forma, el contingut i les planes originals. La digitalització inclou la totalitat dels llibres sagramentals existents a l'Arxiu Parroquial fins a 1907. En total són 25 llibres i 12.000 fulls.

L'Ajuntament i la Diòcesi de Girona han signat un conveni pel qual es regula l'ús i s'estableixen les condicions per a la seva consulta que es pot portar a terme exclusivament a les dependències de l'Arxiu Municipal, on s'ha habilitat un ordinador només per a aquest ús. Els llibres parroquials digitalitzats no estan penjats a Internet, perquè el consistori ha respectat la voluntat de la Diòcesi, que és qui és propietari d'aquesta documentació. Els interessats a consultar els llibres disposaran d'un índexs impresos en paper per facilitar la recerca i poder localitzar ràpidament l'objecte de la recerca.

El rector de la Parròquia de Malgrat, Enric Tubert, va agrair a l'Ajuntament la subvenció per a la digitalització, a l'arxiver municipal Josep Maria Crosas, la feina feta, i a l'historiador local Joaquim Colomé, la seva aportació per preservar aquesta documentació. Josep Maria Crosas va explicar el procés de digitalització, les característiques així com el procés per consultar aquests llibres.

Per la seva part, Joaquim Maria Puigvert va exposar en la seva conferència la importància d'aquests documents per als investigadors des de fa dècades. Va detallar com els llibres parroquials han estat i són una font indiscutible i necessària per conèixer la nostra història.

La propera Matinal d'Història tindrà lloc el proper 7 de desembre i serà la inauguració de l'exposició de fotografies d'Antoni Poch i Gimferrer "De Nadal a Nadal. Un recorregut pel Malgrat de 1950 a 1970".