L'Ajuntament engega un projecte d'educació i higiene postural a les escoles públiques

Última revisió 12-12-2019 23:10
07/02/2018

L'Ajuntament de Malgrat de Mar posa en marxa un projecte d'educació i higiene postural a les escoles públiques Marià Cubí i Mare de Déu de Montserrat. Les regidories d'Educació i Salut Comunitària aposten per a aquest projecte, que porta per nom "MIM Esquena Sana a l'Escola", per prevenir entre la mainada mals hàbits que comportin futures lesions. El projecte engega el proper dimarts 13 de febrer.

Els tallers es realitzaran durant els mesos de febrer, març, abril i maig, a infants de P3, 2n, 4t i 6è de primària de les escoles Marià Cubí i Soler i Mare de Déu de Montserrat, i estaran a càrrec de dues malgratenques, Meritxell Egea i Melanie Maibach, fisioterapeutes i assessores en higiene postural i especialistes en prevenció del mal d'esquena en escolars, que han desenvolupat un mètode pedagògic propi, amb material adaptat per a infants.

Per altra part, a més de la tasca pedagògica i de prevenció amb els infants per prevenir i detectar possibles mals hàbits posturals, l'objectiu de l'Ajuntament de Malgrat de Mar és obtenir dades estadístiques sobre salut postural dels infants del municipi per poder desenvolupar polítiques de prevenció de la salut, mitjançant un estudi estadístic sobre l'ergonomia de les aules del les escoles de Malgrat de Mar, que inclourà l'estudi específic sobre el pes de la motxilla dels alumnes de 1r d'ESO del municipi.

Meritxell Egea i Melanie Maibach han explicat que el seu projecte treballa la prevenció amb els més menuts d'una manera pedagògica i lúdica a través de contes, música i jocs perquè interioritzin com han de seure o portar la motxilla de l'escola. Han detallat que el projecte s'inicia a Educació Infantil, però que té una continuïtat i evolució als cursos superiors de Primària. Meritxell Egea i Melanie Maibach han destacat la importància de tractar aquesta prevenció a les escoles, ja que els nens i nenes traslladen aquestes pautes a casa i d'aquesta manera, les famílies també participen de la iniciativa. Algunes escoles concertades del poble, com el Fonlladosa i el Sant Pere Chanel també porten a terme el projecte.

El regidor de Salut Comunitària, Jofre Serret (PDeCAT), ha destacat que es tracta "d'un projecte pioner, no es fa a cap altra municipi de Catalunya, i que està capitanejat per dues malgratenques". "Creiem que és un projecte important i el volem posar en valor", ha afegit Jofre Serret. El regidor ha explicat que l'objectiu del govern municipal a l'apostar per a aquesta iniciativa és que "la ciutadania pugui tenir un futur més saludable". "Es tracta d'aprendre i educar-nos en uns hábits saludables i de futur per prevenir patologies i lesions", ha apuntat.

La tercera tinent d'alcalde, Núria Casajuana (CUP), ha explicat que a més de la tasca prevenció amb la mainada aquest projecte proporcionarà un estudi que determinarà com ha de ser l'ergonomia de les aules de les escoles de Malgrat de Mar, pel que fa a les cadires, l'alçada de les taules, on han d'estar col·locades les pissarres, entre d'altres. La regidora ha apuntat que la voluntat és que aquesta proposta per fer les aules més ergonòmiques, seguint la filosofia d'escoles nòrdiques, es pugui aplicar a totes els centes educatius del poble.