El nou Arxiu obre al públic el 27 de febrer i organitzarà visites teatralitzades amb la vídua de can Sala al març

Última revisió 14-01-2020 15:38
17/02/2012

El nou Arxiu obre les portes al públic a partir del dilluns 27 de febrer. Coincidint amb l'obertura de les noves instal·lacions, el Servei d'Arxiu Municipal ha organitzat un seguit d'activitats: una conferència sobre la utilitat dels arxius, una visita guiada teatralitzada amb el personatge de Josepa de Garriga i Anglada i la presentació de dos llibres, un sobre Fèlix Cardona i l'altre de Ramon Turró.

L'obertura al públic del nou Arxiu es fa just un any després de l'acte d'inauguració de l'edifici i de la Torre de la Vídua de can Sala, que va tenir lloc el 27 de febrer de l'any passat. El Servei d'Arxiu Municipal va iniciar el trasllat a les noves dependències al novembre. Durant aquests mesos també s'ha posat en marxa un servei telemàtic perquè els usuaris puguin fer les consultes d'una manera ràpida i senzilla.

El Servei d'Arxiu Municipal ha programat diferents activitats per potenciar aquesta obertura al públic de les noves instal·lacions. La primera serà una conferència-col·loqui a càrrec de Ramon Alberch, director general de l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta conferència, que porta per títol "L'arxiu: una caixa útil de tresors", servirà per reflexionar sobre la utilitat dels arxius, a través d'exemples com els papers de Salamanca, l'afer Odissey, els manuscrits del Mar Mort i les fotografies de Francesc Boix a Mauthausen. L'acte, que començarà a les 12 h, servirà també per presentar els diferents fons documentals de què disposa el Servei d'Arxiu.

Per altra part, també s'han programat unes visites guiades teatralitzades al nou Arxiu de la mà de Josepa de Garriga i Sala, la vídua de can Sala, que va fer construir la torre modernista situada al costat. La vídua de can Sala serà interpretada per una actriu local. Les visites tindran lloc el dissabte 10 de març a les 17.30 h i a les 19 h i el diumenge 11 de març a les 11 h i a les 12.30 h. Per participar-hi, cal inscriure's prèviament per telèfon o correu electrònic al Servei d'Arxiu. A més, s'ha organitzat dues presentacions de llibres. El primer "La conquesta de l'Orinoco. Fèlix Cardona i l'exploració catalana a Veneçuela" d'Eugeni Casanova Solanes" el 25 de març a les 12 h i el segon, "Ramon Turró. Una ment científica amb un esperit filosòfic" de Miquel Verdaguer Turró, el 22 d'abril a les 12 h.

L'Arxiu Municipal es va crear al 1991 i és un servei que classifica, conserva i difon documentació de l'Ajuntament i altres fonts documentals. Conté diversos fons: de l'administració municipal (Ajuntament, Patronat de l'Escola de Formació Professional, Patronat Municipal de la Vivenda, entre altres), religiosos (llibres sagramentals de parròquia de Malgrat digitalitzats 1563-1909), d'associacions i entitats (Cooperativa de Consum "La Malgratenca", Sindicat de Pagesos, Centre Parroquial, entre altres), comercials i d'empreses (fàbrica de Salvador Esquena, etc), personals (Fèlix Cardona i Puig, Carme i Maria Torrell, Josep Virgili Torrell, Ramon Garriga Marquès, Francesc Rossetti Sánchez, Josep Bechdejú Bohigas, Antoni Poch Gimferrer, Ernest Aldea Garriga, Francesc Montalt Bunyol, Juli Cardona Girons, etc) i patrimonials (família d'Emili Comas, etc). A més, l'Arxiu conté documents d'una setantena de particulars. Aquests fons documentals podran ser consultats.

L'Arxiu Municipal és unitari: té documentació administrativa i històrica. La majoria de la documentació és dels segles XIX i XX, encara que hi ha també de dispersa dels segles XVI, XVII i XVIII. Té dos grans grups d'usuaris: interns de l'Ajuntament i externs (estudiants, investigadors i ciutadania). Aquest servei gestiona prop d'1 quilòmetre de documentació en paper, unes 250.000 fotografies, així com pel·lícules, cartells, programes, llibres i revistes relacionats amb Malgrat. També compta amb documentació digitalitzada: premsa municipal (1915-1975), llibres d'actes de ple (1828-2006), padrons d'habitants (1857-1986), fotografies (1900-2010) i pel·lícules (1961-2010). El Servei d'Arxiu Municipal ha impulsat la beca d'investigació, té cura de les publicacions municipals i organitza les Matinals d'Història, presentacions de llibres i exposicions.