El mapa-croquis de la zona del Salto Ángel, realitzat per Fèlix Cardona, restaurat, digitalitzat i a l'abast de tothom

Última revisió 14-01-2020 15:37
07/11/2012

El Servei d'Arxiu Municipal, el Sistema d'Informació Geogràfica i el Departament d'Informàtica de l'Ajuntament posen a l'abast de tothom el mapa-croquis del Gran Salt que l'explorador malgratenc Fèlix Cardona va realitzar l'any 1929. És el primer mapa que es coneix del riu Carrao (Veneçuela) i s'hi representa el famós Kerepacupai Merú, més conegut com a Salto Ángel, el salt d'aigua més alt del món. El mapa ha estat restaurat i digitalitzat i es pot consultar a l'apartat de Servei interactiu de m

El mapa a escala 1:100.000, en paper vegetal, doblegat i de mida 82x118cm, té parts foradades i estripades enganxades amb cinta adhesiva. Per a la intervenció restauradora, s'ha optat per la divisió digital del mapa en vuit fotografies que s'han encaixat en un fitxer d'imatge. Posteriorment s'han netejat les taques i marques amb tècniques de retoc fotogràfic que permeten conservar les anotacions originals en llapis i tinta. El mapa es presenta en superposició al mapa del terreny i a la imatge de satèl·lit actual. Els factors escala, deformació del full i projecció geogràfica causen una falta de correspondència en relació als mapes superposats. Tanmateix, l'aproximació és notable i té gran valor per l'època i les condicions en què es va realitzar el mapa. Cal tenir present, també, que es tracta d'un mapa restaurat digitalment, i que l'original té més l'aparença d'un esborrany o d'un document de treball que d'un mapa definitivament elaborat.
><br> En el mapa de Fèlix Cardona es representa el famós Kerepacupai Merú, conegut com a Salto Ángel. Alguns autors atribueixen a l'aviador nord-americà Jimmie Angel la descoberta del salt quan el va sobrevolar el 1937, fet que aquest mapa desmentiria de forma clara. El mapa revela que Joan Mundó i Fèlix Cardona el van observar en les seves primeres expedicions de 1927-29.
><br> En aquest mapa-croquis, Fèlix Cardona hauria fet servir equips instrumentals de mesura mecànic-òptics (sextant, teodolit-brúixola i baròmetre). Aquesta cartografia es va utilitzar principalment per completar de manera científica el coneixement geogràfic de l'Orinoco i l'Amazones, i la localització i definició dels límits fronterers amb Brasil. El valor científic dels treballs cartogràfics de Fèlix Cardona va servir per actualitzar el coneixement i les observacions dels exploradors pioners Theodor Koch-Grünberg, Hamilton Rice i Robert Hermann Schomburgk.
><br>
><br>Servei web mapes interactius/Cartografia d'altres territoris Salto Ángel. Carta geográfica Río Carrao, 1929
><br