Cremen 1.000 metres cúbics de canyes que van inundar la platja per la llevantada de principi de març

Última revisió 14-01-2020 14:26
11/04/2013

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat va efectuar ahir a la platja de la punta de La Tordera una crema controlada de 500 metres cúbics de restes vegetals, bàsicament canyes, que la llevantada de principi de març va deixar a tota la platja de Malgrat. Avui s'han cremat 500 metres cúbics més de canyes. Aquesta mesura suposa un estalvi econòmic de prop 40.000 euros per a l'Ajuntament.

Durant les tasques de neteja posteriors a la llevantada, que van portar a terme l'empresa concessionària de la neteja de la via pública Innovia-Coptalia i els Serveis Municipals, es van fer dues piles de canyes -recollides des de la desembocadura de riu fins al terme municipal de Santa Susanna- a la platja: una a la punta de La Tordera -que és la que es va cremar ahir- i una altra a davant de les pistes d'atletisme -que és la que s'ha cremat avui dijous. Aquests prop de 1.000 metres cúbics de restes de vegetals han estat eliminats per un grup especialitzat del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat.

Aquesta actuació, que és la primera vegada que es porta a terme a Malgrat, s'ha considerat que era la millor opció per gestionar un volum tan important d'aquest tipus de residus, el qual té una molt mala gestió, ja que no es considera ni un residu verd ni es pot valoritzar com a fusta. A més, hi havia una gran dificitultat d'accés per retirar les restes de la platja de la Punta de La Tordera. Per això, l'Ajuntament i la Mancomunitat de l'Alt Maresme per a la Gestió de Residus Sòlids Urbans i del Medi Ambient van valorar diferents opcions abans d'escollir la crema com la millor.

Respecte al moment de fer-ho s'ha considerat que ara era el millor moment per no entorpir el procés de nidificació del corriol camanegre -que viu al delta de La Tordera- que té lloc en aquesta època de l'any.

El regidor d'Obra pública, Serveis i Platges, Joan Mercader, ha explicat que aquesta crema a més de ser la millor opció tècnica ha suposat un estalvi econòmic de prop de 40.000 euros per a l'arques municipals. "És el primer cop que fem aquesta mesura excepcional degut a la gran quantitat de canyes que ens va deixar la llevantada", ha destacat el regidor. Amb aquesta actuació es tanquen els treballs de neteja dels residus que va portar la llevantada.

Respecte a les cendres que han quedat es procedirà a fer una neteja manual de l'espai afectat i posteriorment es gestionaran els residus recollits amb la voluntat de deixar els espais afectats en bones condicions, tant a nivell de salubritat com a nivell mediambiental.